Godaste tårtan

Jag har bakat en fantastiskt god påsktårta. Du vet en sån där som bara smälter i munnen. Här kommer receptet:

Till marängbotten:

  • 2 äggvitor
  • 50 gram florsocker
  • 50 gram strösocker

Till mandelbotten:

  • 100 gram mandelmassa
  • 1 äggvita

Till fyllning:

  • 250 mörk blockchoklad
  • 1½ dl vispgrädde
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 4 msk mandellikör

Garnering:

  • 2½ dl vispgrädde
  • Hyvlad mörk choklad eller chokladgodis
  1. Sätt på ugnen på 150 grader
  2. Rita en rundel på 20 cm diameter på ett bakplåtspapper och lägg på plåt. Smörj med matfett.
  3. Vispa äggvitorna till marängbotten hårt. Vispa ner florsocker, strösocker, och bred ut smeten i rundeln på bakplåtspappret.
  4. Grädda marängen i 15 minuter i 150 graders värme. Sänk värmen till 100 grader och fortsätt att grädda i 45 minuter. Lägg marängen på galler och låt svalna.
  5. Värm ugnen till 175 grader. Riv mandelmassan och blanda den med äggvitan. Rör så att det blir en jämn smet. Bred ut på rundeln på bakplåtespappret och grädda i c:a 10 minuter tills botten fått lite färg. Tag ut och låt svalna.
  6. Smält 250 gram blockchoklad i 1½ dl vispgrädde i en kastrull på spisen. Rör om och ställ chokladtryffeln kallt så den svalnar.
  7. Lägg marängbotten på ett fat. Bred på den kalla chokladtryffeln. Lägg den tunna marängbotten ovanpå och häll försiktigt över fyra matskedar mandellikör. Vispa 2½ dl grädde och bred över tårtan. Garnera med lite hyvlad mörk choklad eller med chokladgodis.
  8. Ät långsamt och njut.

Författare: monika_thormann@hotmail.com

Författare.

7 reaktioner till “Godaste tårtan”

  1. ja det är det jag gör! jag är nästan lite för orädd. Jag ska minsann föda alla mina barn utan minsta bedövning. Hur gjorde de för 200 år sedan liksom?

  2. Hej vännen
    det lät farligt gott det där, maräng är aldrig fel. svar: Visst är det så att för det mesta så blir det bättre än innan förändringen. Jag skulle inte vilja ha tillbaka henne och hennes vinpimplande och dåliga humör. Kram Elfride

Kommentarer är stängda.