Var sjätte svensk femtonåring är en usel läsare

Våra svenska ungdomar läser allt sämre. Var sjätte 15-åring läser så dåligt att hon/han inte kan klara sig i samhället.  Vad är det som gör att våra svenska ungdomar läser allt sämre? Dyslexi kanske någon svarar. Det är ett handikapp säger någon annan. För lite övning, säger jag.

Det finns forskning som visar att duktiga läsare har läst 40 000 sidor text innan de blir duktiga läsare. När många svenska ungdomar börjar gymnasiet har de inte läst en enda bok i hela sitt liv.

Om man vill bli bäst i världen på tennis eller fotboll måste man  öva  fotboll eller tennis i princip varenda dag. Det fattar vem som helst. Om man däremot är en dålig läsare när man är 8 – 9 år så gömmer sig många bakom orden dyslexi, läs- och skrivsvårigheter och handikapp. Att man måste öva och återigen öva glömmer många bort. Istället sätter man sig i en mental rullstol och tror att  man ska bli skjutsad i den resten av livet. Tyvärr fungerar det inte så.

Visst fattar jag att det finns elever som har svårigheter och visst tycker jag att de ska ha hjälp i form av datorer, talböcker m.m., men man får aldrig glömma bort att lästräna. Och man ska alltid komma ihåg att alla blir bättre av övning. Även dyslektiker!

Jag har många exempel på elever som i 16-års åldern börjat läsa 15 – 20 minuter per dag och ganska snabbt utvecklat sin läshastighet och läsförståelse. Det är så sorgligt att de inte fått den träningen tidigare och att inte fler förstår vikten av att läsa regelbundet.

2 reaktioner till “Var sjätte svensk femtonåring är en usel läsare”

  1. Japp, det behövs träning. Även för den som en gång lärt sig behövs underhåll av förmågan. Men det gäller att börja med rimliga krav, möjliga utmaningar. Därför kan hanterbara texter som vår lättlästa version av Jag är Zlatan vara en möjlig start. Sedan kan läsaren gå vidare till andra utmaningar. Sensmoral: bättre att börja med en 2 km-slinga än ett Lidingölopp…:)

  2. Jo visst, flera av mina killar i en klass läser Zlatan lättläst. Det är absolut viktigt för dem att komma igång och läsa. Det gäller ju att få igång dem och få dem ”över tröskeln” sen brukar det gå av sig själv.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *