Om medkänsla, inre styrka och en lyckosam framtid

”Ett effektivt sätt att övervinna de negativa känslornas krafter, till exempel ilska och hat, är att odla deras motkrafter: positiva sinnestillstånd såsom kärlek och medkänsla.”

”Medkänsla är således också en källa till inre styrka. Med ökad inre styrka blir det också lättare att utveckla sin beslutsamhet och därmed få större möjligheter att lyckas oavsett vilka hinder som kan finnas. Om man däremot känner tveksamhet, oro och bristande självkänsla utvecklar man ofta en pessimistisk attityd. Det anser jag nästan alltid leder till misslyckande. Har man en pessimistisk hållning kan man inte ens lyckas med saker som man relativt lätt skulle kunna uppnå. Är man orubbligt beslutsam kommer man så småningom att lyckas även om det handlar om något som verkligen är svårt att åstadkomma. Också i en konventionell mening är medkänsla viktigt för en lyckosam framtid.”

Ur Om livet och döden av Dalai Lama

Författare: monika_thormann@hotmail.com

Författare.

4 reaktioner till “Om medkänsla, inre styrka och en lyckosam framtid”

  1. Jag läste en insändare i en tidning häromdan där en dam rekommenderade din blogg och jag håller med henne – den gör mej glad 🙂

  2. Medkänsla, en äkta förmåga att sätta sig in i andras situation, är något som vi alla behöver. Dalai Lama borde vara en förebild för oss alla!

  3. …svammel…
    Allt handlar om att acceptera sig själv och sin omgivning för vad den är och sedan bestämma sig för hur man ska leva vidare i livet. Livet är fan inte en dans på rosor vare sig du tänker positivt eller inte, men det blir djävligt roligare att leva.

Kommentarer är stängda.