Lussebullar

– Åh, äntligen, sa dottern och tog en i var hand och försvann in i sitt rum. Efter en stund kom hon ut och hämtade en till. Jo, hon älskar lussebullar så de lär gå åt i år med. Vi bakar alltid efter ett recept från Arla. De blir absolut godast. Gör det du med!

50 gram jäst, 100 gram smör, 5 dl mjölk, 250 gram kesella lätt, 2 påsar saffran, 1½ dl  socker, ½ tsk salt, c:a 17 dl vetemjöl, 1 ägg, ½ dl russin.

  • smula jästen i en bunke
  • smält smöret i en kastrull, häll i mjölken, värm till 37 grader
  • häll degspadet över jästen
  • tillsätt kesella, saffran (stöt den i en mortel med en sockerbit innan), socker, salt, russin och det mesta av mjölet
  • arbeta tills degen blir blank och smidig
  • låt jäsa under duk i 30 min
  • sätt på ugnen på 225 grader
  • knåda degen och dela den i c:a 35 lika stora bitar
  • forma till lussekatter
  • dekorera varje lussekatt med två russin
  • låt jäsa under duk i 30 minuter
  • pensla med ett uppvispat ägg
  • grädda mitt i ugnen tills de får fin färg c:a 10 minuter
  • mumsa i dig och bli lycklig 🙂

Författare: monika_thormann@hotmail.com

Författare.

5 reaktioner till “Lussebullar”

  1. spetsa det receptet med att baka ut bullarna som vanliga kanelbullar, men fyll dom med smör, sussin och mandelmassa…. de jag bjuder på såna bullar brukar fria!

Kommentarer är stängda.