Italien

För några år sedan reste min italienskfödde granne hem till Italien i några veckor. När han kom tillbaka sa han:” Italienarna har glömt hur man lagar god mat. Man får bättre italiensk mat i Sverige än i Italien.” Då tänkte jag att han  kanske själv ville framhäva sina fantastiska matlagningskonster så jag ryckte mest på axlarna, men tänkte ändå att han som jobbat på ett antal italienska restauranger  i Sverige som servitör borde veta. Nu har jag varit i Italien i elva dagar och jag måste säga att jag håller med min granne helt och fullt. Pasta och pizza i mängder, alla restauranger har nästan samma rätter på menyn, dyrt och inte alltid lika gott som hemma.

Trots det hade vi två fina dagar i Rom även om det var intressant att gå omkring med två fjortonåringar som knappt tittade sig omkring och istället pratade om intressanta saker som hänt hemma. När vi kom till S:t Peterskyrkan sa de: ”Måste vi gå in?” Och det var de tvungna till och lite imponerade blev de allt. Sen klarade vi av Pantheon, Forum Romanum, Colusseum, Spanska trappan, Piazza Navona och Fontana di Trevi och de var väl trots allt nöjda med det.

Med tåg, buss, färja och buss tog vi oss sedan till Elba och Marciana Marina. Där var det oerhört vackert med gröna berg omgett av blått,  klart vatten. (Medelhavets renaste enligt ortsborna.) Vi badade och badade och badade i en liten vik längst till vänster om piren som vi nådde genom att klättra nerför en klippa och vada runt en annan. Där fanns en liten strand med en grotta bakom och knappast några turister. Vi njöt!

Som bonus fick vi vara med på Elba jazzfestival på kvällarna och lyssna på flera stora artister alldeles gratis.

En dag ägnades åt Portoferraio där enorma lyxbåtar låg utefter kajen. Vi spanade in borgen där Napoleon bodde drygt ett år och tittade på ruinerna av det romerska 2000-åriga palatset som fanns på udden längst ut.

I Pisa vandrade vi runt i två dagar trots att det hade räckt med en. Det lutande tornet, ett museum, en del butiker och så glassbarer besöktes såklart för i Italien får man världens bästa glass, bara så att ni vet. Och sen flyg hem med Ryan Air som var över förväntan bra. Jag menar vad kan man begära för det lilla vi betalade för biljetterna och flyget gick i tid och bagaget kom fram som det skulle.

Författare: monika_thormann@hotmail.com

Författare.

2 reaktioner till “Italien”

  1. Så du har också smitit från vardagen för ett par dagar! Låter härligt… själv är jag slut efter min vecka. // maluca

  2. Jag vet det där om glassen. Äkta hemmagjord italiensk glass kan man få här i Norrtälje på Stora Brogatan, bara så du vet!

Kommentarer är stängda.