Med genusglasögonen på

Jag hjälpte dottern med mediakunskapsläxan igår. Hon skulle analysera DN och tala om varför hon läste eller inte läste vissa delar. När vi kom till sporten sa hon: ”Den intresserar mig inte! Jag läser aldrig den delen.” ”Men, varför?” sa jag. Hon ryckte på axlarna. ”Den intresserar mig inte.” Då började jag att bläddra. Sex sidor sport, massor av artiklar och notiser. Jag synade artiklarna en efter en. Alla handlade om män. Jag lusläste allt och till slut hittade jag en mager, liten notis på fyra korta rader som handlade om en kvinna. Det var allt.

Idag kunde jag inte låta bli att syna tidningen igen. Det var värre. Fyra sidor sport och inte en rad om en endaste kvinna. Vilka jobbar på sportredaktionen? tänkte jag och hittade namnen på en hel hög män och så en kvinna. Männen borde få en spark i arslet. Ingenting har ju förändrats sedan 70-talet då jag var aktiv elitidrottare. Jag kunde inte låta bli att skicka iväg ett mejl till redaktionen. Nu väntar jag på svar.

Författare: monika_thormann@hotmail.com

Författare.