Ungdomsuppror, kaffe och päls

När man är ung ska man revolutionera mot sina föräldrar. I min ungdom gjorde jag uppror mot mina kaffedrickande soffpotatisar till föräldrar genom att syssla med elitidrott, vara antirökare och endast dricka te. Som de flesta andra kvinnor i min generation ägde jag knappt en kjol eller klänning utan gick ständigt klädd i jeans, t-shirt och gympadojor eller träskor. Dräkt och kappa var sånt som morsan gick klädd i.

Det är därför nästan komiskt nu när min dotter gör revolution mot mig. Hon dricker kaffe till frukost, fikar ständigt, utövar ingen sport och den enda gången hon tvingades gå Sörmlandsleden gick hon i ballerinaskor. Kjol och högklackat är vardagskläder för henne. Men det räcker inte…

Håll i dig nu, igår kom hon hem med en minkpäls! Visserligen köpt på en second hand butik, men ändå, hallå! Jag som aldrig ens tänkt tanken att köpa en päls i hela mitt långa liv blev faktiskt stum. Till slut fick jag ur mig: ” Men du är ju vegetarian!” ” Ja, men av hälsoskäl,” blev svaret och sen var det inget mer med det.

Att göra uppror mot sina föräldrar innebär att göra tvärtom, sen spelar det kanske mindre roll vad man gör. Så det så!

Författare: monika_thormann@hotmail.com

Författare.