Vem får Nobelpriset i litteratur 2011?

Så är det snart dags för Nobelpriset i litteratur. Nej då, det är inte jag som ska ta emot det utan någon författare som jag förhoppningsvis vet vem han eller hon är. Ibland hjälper det faktiskt inte att ha läst litteratur på universitetet. Akademiledamöterna lyckas i alla fall leta reda på någon för mig okänd författare. Ibland  känner jag till namnet, men har inte läst något av honom eller henne. Som när t.ex Elfriede  Jelinek fick priset. Henne hade jag hört talas om, men inte läst något av och det tänker jag heller inte göra. För den halva bok som jag läste handlade om alldeles för sjuka och konstiga människor för min smak.

Jag hoppas att den som i år får priset är någon som många har läst som t.ex. Haruki Murakami. Hans böcker är så bra att man aldrig vill att de ska ta slut. Först läste jag Sputnik älskling, sen Norwegian wood, därefter Vad jag talar om när jag talar om löpning som är ett måste för alla som tränar löpning i någon form och nu sitter jag försjunken i Fågeln som vrider upp världen. Helst skulle jag vilja läsa ur den boken hela dagarna. Amos Oz  är en annan av mina favoriter. Han skriver vackert om viktiga saker  utan att vara sjuk eller bitter. Det är så det ska vara.

Kollegan, som har doktorerat i afrikansk poesi, säger att det måste bli en poet i år. Adonis är tydligen en favorit. Vilken är din?

Författare: monika_thormann@hotmail.com

Författare.