Free men

Tillsammans med min mentorsgrupp (eller jaha det kom visst bara fem) såg jag den marockanska filmen Free men  i dag. Filmen som är regisserad av Ismael Ferroukhi handlar om en ung algerier, Younes som sysslar med svartabörshandel i Paris under andra världskriget. I moskén kommer han i kontakt med judar som flytt undan nazisterna. Judarna räddas genom att de får nordafrikanska identitetshandlingar som visar att de är muslimer. Younes (spelas av Tahar Rahim) som från början av filmen bara är en ung man som vill tjäna pengar blir både indragen i kampen om att rädda liv och  i den algeriska frihetsrörelsen.

Filmen är välgjord, vackert filmad och spännande. Att den dessutom återberättar en bitvis sann historia som är okänd för de flesta svenskar gör den extra sevärd. För både jag och mina elever blev fascinerade denna story.

 Free men visas på Bio Rio vid Hornstull på söndag 25/3 kl. 14.30. Se den om du kan. Förhoppningsvis får vi även se denna film på bästa sändningstid på tv framöver. För någon gång ska väl åtminstone Svt lära sig att de har en uppgift att visa världen från en annan sida än från den amerikanska?

 

Författare: monika_thormann@hotmail.com

Författare.