Zen

3:6

En lärjunge i ett zenkloster skickades i ett ärende till en avlägsen stad. En äldre klosterbroder som nått längre vishet följde med honom.

Under resan bad den yngre lärjungen den äldre om råd och vägledning. Denne svarade då: ”Jag vill gärna på alla sätt hjälpa dig fram till den sanna visheten, men det finns tre saker som jag inte kan hjälpa dig med.”

”Vad är det för något?”

”När du är hungrig eller törstig måste du själv äta eller dricka. Det hjälper inte att jag gör det åt dig. Dina naturbehov måste du också uträtta själv. Med det kan ingen hjälpa dig. Slutligen måste du själv flytta benen när du går, för det kan heller ingen göra åt dig.”

 

Genom detta svar klarnade zens innebörd för lärjungen.

 

Ur Det mystiska svärdet av Yagyo Tajima no kami

Författare: monika_thormann@hotmail.com

Författare.