EU-valet och inkomsten?

Kan valet till EU-parlamentet påverka din inkomst? Nej, kanske inte direkt, men i det långa loppet kan det ha effekt. I vintras kontaktade jag lönekontoret i kommunen och begärde att få lönelistan för min arbetsplats. Det var en dyster läsning. Tre män på skolan hade de högsta lönerna. Många tusentals kronor mer än vi andra. I allmänhet tjänar män mer än kvinnor och tyvärr är det så att vi äldre lärare med erfarenhet på tjugofem eller trettio år tjänar nästan lika mycket som dem som bara jobbat i kanske fem år. Erfarenhet räknas bara i läraryrket om du är man. Om du undervisar i matematik, naturvetenskapliga ämne eller teknik och media tjänar du också mer än andra. Det fick mig att skriva den här dikten:

Begravningen

 

Med lönelistan i handen

hoppade lärarinnan från Västerbron

Obducenten sa att hon höll den hårt när man fann henne

Polisen frågar:

Var hon deprimerad?

Hade hon besvärligt med sin undervisning?

Var hon utfryst av kollegiet?

Vi skakar alla på våra huvuden.

När han sen nämner listan. Vet jag svaret:

Äldre kvinnlig lärare i svenska.

 

Man skulle kunna tro att hela skolan sörjde henne

Men på begravningen gick bara den pensionerade rödgardisten

och den enögde gamle städaren.

 

Vi andra fick inte ledigt.

 

 

 

Författare: monika_thormann@hotmail.com

Författare.