Aldrig att jag prenumererar på DN!

Jag har varit utan morgontidning en tid. När jag köper den där surfplattan ska jag börja prenumerera på DN digitalt, har jag tänkt. Fast i dag har jag ändrat mig. Det var efter att ha läst en artikel i tidningen Journalisten. Aldrig att jag prenumererar på en tidning som behandlar sina anställda så illa. Läs själv här!  Att ni inte skäms ni som är chefer på DN!

Tyvärr är metoden att frysa ut anställda inget bara DN ägnar sig åt. Vänner, bekanta och kollegor vittnar om att den metoden är utbredd. I 33 år har jag varit anställd i den kommunala sektorn och flera är de före detta kollegorna som blivit illa behandlade, utfrysta, utan arbetsuppgifter och så småningom utköpta eller uppsagda. Oftast har de blivit knäckta för livet och få av dem har orkat arbeta vidare. Många av dem har förblivit sjukskrivna resten av sitt arbetsföra liv.

Det är lätt att höja en människas prestationer, men det är ännu enklare att knäcka någons självkänsla. Finns det en chefskurs där man lär ut hur man bryter ner individer? Hur kan någon människa med något som helst samvete använda sig av sådana metoder som beskrivs i artikeln i tidningen Journalisten? Varför döms inte chefer till fängelsestraff när de behandlar sina anställda så illa att de sjukskrivs för resten av livet?

Anledningen till att jag reagerar på detta är att en i min närhet blev utfryst och mobbad på sin arbetsplats för många år sedan. Hen blev fysiskt sjuk och återhämtade sig aldrig riktigt. Efter den händelsen, som snart ligger trettio år tillbaka i tiden, avlöste sjukdomarna varandra och hens självkänsla var i botten vid minsta motgång. Hens liv kunde ha varit så mycket bättre. Kropp och själ hör ihop. Bryter man ner psyket på någon  bryter fysiska sjukdomar lättare ut.

Min blogg heter inte Lycklig lycklig utan orsak. Om du läser mina inlägg från när jag började blogga 2007, var det just de negativa krafter jag beskriver ovan, som jag ville bekämpa. En gång hade jag en rektor som försökte att knäcka mig. Hen finns inte mer. Förhoppningsvis råkade hen ut för sina egna sjuka metoder. Jag minns att hen hade gått någon slags KAOS-kurs i Danmark. Är det där man lär ut idiotin? Hur kan man som chef ta till sig en sån metod?

Vi finns på jorden en kort tid. Då är det meningen att vi ska göra gott. För gott ger ringar på vattnet och ondska en spiral nedåt. Se bara nu, DN, ni har för alltid förlorat mig som prenumerant. Om ni hade skött om era anställda hade ni kanske haft fler prenumeranter än ni någonsin kunnat drömma om.

 

Författare: monika_thormann@hotmail.com

Författare.