Bokmässan – en fest för boknördar

Lätt vimmelkantig kom jag sent igår hem från Bokmässan 2015. Alla intryck centrifugerar runt i min skalle än och ska jag vara ärlig är jag ganska trött trots att jag bara deltog på torsdagen och fredagen. Att som lärare i svenska få så mycket fortbildning på en gång är dock både omtumlande och roligt.

Vad har jag då lärt mig?

Jo, på www.litterturbanken.se finns i stort sett alla Selma Lagerlöfs texter med lärarhandledning och arbetsuppgifter för eleverna alldeles gratis. Jag som en gång i tiden skrev en C-uppsats om Rollspelet i Liljekronas hem blev faktiskt lycklig över detta.

Ian Mc Evan pratade om sin senaste bok och om män och kvinnor med makt (fast mest om män så klart). Han berättade också att han hittar inspiration i familjerätten.

I seminariet Yttrandefrihet och demokrati i skolan snackade bland annat Mona Sahlin och Bengt Westerberg om var gränsen mellan yttrandefrihet och rasism går, men så mycket klokare blev jag nog inte efter det. Jo, Mona Sahlin upplyste oss om att en grön fyrkant med en svart pil i är svenska motståndsrörelsens symbol. Det kände jag inte till.

Ett antal tips om hur litteratur berikar och utvecklar språket fick man på seminariet med samma namn.

Mycket intressant och många igenkännande nickande från mina kollegor och mig  blev det när Ebba Witt Brattström intervjuade Skans Kersti Nilsson, Torsten Pettersson och Maria Wennerström Wohrne när de talade under rubriken Litteraturen på undantag. Resultaten av en forskningsrapport redovisades. Den visar att unga vuxna mellan 16 och 25 år bara läser 19 minuter /dag. För tio år sedan läste de 29 minuter / dag. Vi fick också veta att 31% av männen aldrig läser och att djupläsningen minskar. Förmågan att kunna reflektera över en text och förstå t.ex. symboler i texten har också försämrats. Det talades om att läsning måste säljas in som ”Avkoppling från uppkoppling” och att eleverna behöver fler timmar i svenska. Mina kollegor och jag är inte alls förvånade över undersökningen eftersom vi vet att man numera bara lägger ut runt 80 timmar på 100 poängskurserna på gymnasiet och att yrkeseleverna bara har en obligatorisk kurs i svenska.

I Konsten att sätta punkt samtalade Stefan Eklund med Dorthe Nors, Klas Östergren och Åsa Foster om novellkonsten. Det var ett trevligt, intressant och berikande samtal och när jag gick ut tänkte jag att förlagen inte har fattat att noveller är perfekta att läsa med elever i skolan och att Sveriges tidningar borde publicera noveller regelbundet.

När kärlekspassionen går över till besatthet är det illa och om detta talade Karolina Ramqvist, Gunilla Boethius och Lena Andersson med Stefan Eklund som var moderator. Varför faller kvinnorna för dessa män? var en av frågorna som de försökte besvara.

En alldeles för kort stund lyssnade jag på kinesiskan Xiaolu Guo som berättade om sitt skrivande och sin nya bok Jag är Kina. Hennes förra bok Chinese – English dictionary for lovers tyckte jag mycket om så jag köpte den nya boken och fick den signerad.

Jonas Hassen Khemiri berättade om sin nya bok från Svenska kyrkans scen och underhöll som vanligt oss tanter i publiken på ett utmärkt sätt.

På mässgolvet var det full rulle mest hela tiden och det talades om böcker i vartenda hörn. Jan Guillou var i farten varje gång jag passerade Piratförlaget och Caroline Erikssons nya bok De försvunna lät som någonting man måste läsa.

För  egen del köpte jag också Astrid Seebergers Nästa år i Berlin och Péter Esterházys Markus-versionen. Förläggaren Svante Weyler själv berättade för mig vad böckerna handlade om och jag blev faktiskt imponerad över att han hade tid med det.

Två roliga spel; Språknörd och Bokförd inhandlades också. Nu kan väninnan och jag sitta och briljera med vad vi kan (eller skämmas över vad vi inte kan) för varandra nästa gång vi åker till fjällen.

Och så hamnade vi också på Natur och Kulturs fest på torsdagskvällen. Det var både intressant och roligt att mingla med kändisar man bara sett på TV. Fast ska jag vara ärlig är de som vilka människor som helst. En del dricker för mycket, andra skrattar överdrivet mycket och några ser trötta ut och verkar inte alls trivas med hög ljudnivå och trängsel.

En del bekanta ansikten dök upp här och var och korta intressanta samtal inleddes med främlingar, allt i en salig blandning så som det blir när flera tusen boknördar samlas på ett och samma ställe.

 

 

 

 

Författare: monika_thormann@hotmail.com

Författare.