Glöm inte att vara tacksam – GOD JUL!

På Svt tjatas det om att julstressen brer ut sig och i tidningen Metro 22/12 2015 skriver Cissi Wallin att julen är kvinnornas duktighets – VM.

Vad är det för fel på er svenskar? undrar jag.

För när det gäller fest och högtider känner jag mig som allt annat än en gnällig, missnöjd, otacksam svensk.

Själv ser jag alltid fram emot helger och ledighet. Det är då det finns tid att umgås med släkt och vänner. Det är då vi kan äta gott, sova länge och slappa framför tv:n. Det är då vi har tid att skratta och sjunga. Hur kan så många svenskar avsky det?

Den som hatar julen, som Cissi Wallin till exempel, har inte fattat ett dugg. Vilken nivå man har på sitt julfirande bestämmer man ju själv. Man kan nöja sig med gröt och en skinkmacka, med champagne, ostron eller fiskpinnar. Man kan skippa granen och ge sig ut på en skogspromenad istället. Man kan strunta i julklapparna, samlas, äta och spela spel ihop. Det är sorgligt att människor tydligen inte klarar av att fira sina högtider på sitt eget sätt.

Min mormor, Meta som upplevde både första- och andra världskriget i Tyskland sa alltid när bordet här i Sverige var dukat till fest: ”Tänk så mycket mat vi har idag. Det var så många år som vi inte hade någonting att äta.”

Min mamma berättar ibland om en nyårsafton i efterkrigstid då morfar satt och läste högt för henne ur en kokbok som han hittat. I detalj berättade han om hur varje rätt som fanns på bilderna smakade, i vilken restaurang i Berlin han ätit dem och vilka celibriteter han sett den kvällen. Allt medan min mamma långsamt tuggade i sig det enda hon fick till middag den kvällen, en kokt potatis. Själva klarade sig både mormor och morfar på var sitt glas vatten.

Så kära läsare, gör det bästa av helgerna du har framför dig, uppskatta att du är ledig, ät något som du tycker är gott, vila, njut av musik, läs bra böcker, se spännande filmer, roa dig med sällskap eller  gläds åt din ensamhet och glöm inte bort att vara tacksam.

GOD JUL!

Författare: monika_thormann@hotmail.com

Författare.