Samarbete

Att samarbeta med andra människor är för det mesta roligt och intressant, men under de senaste åren har jag nog föredragit att köra mitt eget race. Varför? Jo …..

Tänk dig följande scenario:

  1. Kollegan och du ska förbereda och hålla i en genomgång. Kollegan säger att hen ska ta hand om en del och du ansvarar för resten. Bra tänker du och planerar din bit. När ni står där på podiet börjar kollegan svaja. Plötsligt glider hen undan och du står med allt ansvar själv. Som den scout du är räddar du situationen och gör så gott du kan medan kollegan håller sig i periferin och gör ingenting. Du går därifrån och känner att det kunde gjorts bättre och om du bara hade vetat att kollegan skulle balla ur/ krypa undan så hade du förberett det hela själv.
  2. Kollegan och du ska planera ett jobb ihop.  Ni sitter och spånar och du kommer med massor av roliga och bra idéer och kollegan hummar och hittar inte sina papper och minns ingenting. När du går därifrån konstaterar du att du har planerat hela jobbet och kollegan bidrog inte till så mycket alls.
  3. Kollegan och du gör ett jobb ihop. Kollegan säger att hen kan skriva brevet som ni ska skicka. Du tar på dig en annan uppgift. När kollegan mejlar brevet till dig är det näst intill oläsligt. Du får sätta dig och korrekturläsa och skriva om det samt leka diplomat och förklara för kollegan varför brevet inte dög.
  4. Kollegan och du ska genomföra ett jobb ihop. Naturligtvis blir kollegan sjuk och du får fixa alltihop själv eller är det stopp i tågtrafiken och kollegan blir kraftigt försenad eller så blir hens barn sjuka.

Ja, detta är bara några olika scenarion i samarbetets värld. Trist är det när det blir som jag beskrivit ovan och kanske har jag haft alldeles för många opålitliga kollegor på senare år.

Värst är kanske när man konfronterar kollegan efter en sådan händelse som ovan och hen börjar ljuga om varför det blev som det blev.

Ja, så kan det gå i samarbetets värld, men nog lär man sig alltid något av det med. Och du har i allafall gjort så gott du kan. Det är mer än kollegan har klarat av.

 

 

Författare: monika_thormann@hotmail.com

Författare.