Gör människor vackra!

Som lärare på gymnasiet är jobbet ett race fram till sportlovet. Det är före v 9 man ska hinna så mycket som möjligt på kurserna för sen kommer påsklov, studiedagar, Kristi himmelsfärd och en hel drös med nationella prov. Kollegan brukar säga: ”Det man inte hinner med till sportlovet får vara.”

Den observante läsaren vet att jag undervisar i religion och att jag har en tro på det magiska och ett hopp om en bättre värld. Därför måste jag berätta att jag blev oerhört glad idag när jag såg på TV-programmet Go’ kväll och lyssnade på Lia Boysen. Hon pratade om att man ska göra människor vackra, att man ska betyda något för andra, att det man tror på finns och att man aldrig är för gammal att lära nytt.

Jag lyssnade och nickade, men när hon tog Stellan Skarsgård som exempel på en bra förälder hajade jag till. Jag kanske är fördomsfull, men kan man vara en bra pappa till åtta barn idag när kraven på föräldrar är så stora samtidigt som man är en internationellt superkänd skådespelare? Jag hade nog inte alls klarat av det, men om Stellan är en superpappa till alla åtta barn kan ju bara hans barn svara på.

Själv har jag två barn och har gjort mitt bästa som mamma för dem. Mer kan man ju inte göra. En gång blev jag till och med utsedd som en supermorsa av Sid Knutsson, Fitnessgurun. Hur han kunde veta det kan man ju undra, men jag kan ju avslöja att min son och han delade bostad för många herrans år sen.

Så här i efterhand kan jag väl avslöja att jag nog ångrar en del saker jag gjorde och sa under mina barns uppväxt, men det har blivit folk av båda så några rätt gjorde jag allt. Nu tänker ni säkert att de också hade en pappa? Jo då, det hade de, men han satsade allt på sin karriär och roade sig med annat, medan jag fostrade barnen kan man väl lugnt säga. Fast jag är inte alls bitter. Ibland tror jag att det som blir, blir rätt.

Och nu måste jag ju knyta ihop säcken och koppla till rubriken igen. ( Den observante läsaren vet att det är ett av mina trick.) Jo, säger jag då igen : ”Gör människor vackra genom att tala om att de betyder något för dig. Det räcker!”

Författare: monika_thormann@hotmail.com

Författare.