Boktips

Det börjar bli segt att jobba hemifrån, men än går det. Ibland saknar jag kollegorna, men vissa dagar känns det som en lyx att hinna köra yoga på morgonen, gå en promenad på lunchen och medan jag undervisar både hinna tvätta och låta bröddegen jäsa.

Det gäller att hålla sig sysselsatt i isoleringen och det har jag egentligen inga stora problem med. Yoga, hemmaträning (med gummiband och kroppen som redskap), serier och filmer på tex svt-play, bakning, radio och poddar (idag lyssnade jag på Tysklandspodden), matlagning, promenader, utegym och så såklart läsning. En vän till mig frågade om tips på böcker. Jag skrev ihop en lista till henne och här kommer den till dig med:

Om du vill veta mer om unga människor från Amerikas ursprungsbefolkning ska du läsa POW WOW (finns i pocket) av Tommy Orange. Boken är ett litet mästerverk.
Min mors tystnad av Lizzie Doro handlar om en kvinna i Israel som vet väldigt lite om sin mors tidigare liv i Europa. En fascinerande och välskriven bok.
Novellsamlingen Passioner av IB Singer var inspirerande och öppnar en dörr till ett europeiskt förflutet som inte finns kvar och dessutom visas Singers berättarglädje när den är som bäst.
Ormarna av Sadie Jones är en psykologisk thriller. Mycket bra och framförallt spännande.
Allt jag har fått lära mig av Tara Westover är en mycket stark och gripande skildring av en destruktiv mormonfamilj och en ung kvinnas försök att skapa ett eget liv efter att ha lämnat familjen.
Flyktingar av Viet Thanh Nguyen innehåller åtta mästerliga noveller om olika människors villkor efter flykt.
Och så förstås Jackie av Anne Svärd. Gripande om en ung flicka som fastnar för en manipulerande man. Vera av samma författare är också bra.
Något av Mikale Niemi. Allt han skriver är välskrivet och bra. Skjut apelsinen är en ungdomsbok och Fallvatten är en spännande vuxenbok om en naturkatastrof. Skjuta björn är ett mästerverk.
Noveller av Etgar Keret (israelisk författare). Fyndiga och korta är alla hans noveller.
Biografi av och om Michelle Obama. Mycket intressant!
Faktaböcker: Guds olydiga revben av Gunilla Thorgren. Mycket feministrisk och kritiserar kristendomen på ett bra sätt. Ålevangeliet av Patrik Svensson är en faktabok om ålen och en varm skildring om far och son.
Men nu vet jag! Du måste ju läsa Just kids av Patti Smith. Klockrent om 60-talet och det galna 70-talet i NY. Boken handlar om Patti Smith och Robert Mapplethorpe och hur de kämpar för att bli konstnärer/artister, men också om en massa andra kända människor.
David Grossman är en författare som några säger borde ha fått nobelpriset. Jag har bara läst en av hans böcker På flykt från ett sorgebud. Den var underbar och hade så många dimensioner. (Utspelar sig i Israel)
Och så en diktsamling. Eeva KilpiMin kärleks höga visa. Det bästa i diktväg.
Ha en skön lässtund!

Författare: monika_thormann@hotmail.com

Författare.