Åland i mitt hjärta

Som författare behöver man göra research ibland. Jag var på Åland i veckan och cyklade runt för att få idéer till en kommande bok.

Det jag gillar mest med Åland är att det är så otroligt fina cykelbanor och inte så många backar, att det är så vackert med havet nära inpå nästan överallt och att det är ganska tomt på människor och de människor man möter har tid att prata. Verkligen trevligt!

Att det finns ett bibliotek i stort sett på varje liten ort och att Mariehamn måste ha det bästa biblioteket i världen i förhållande till stadens storlek är imponerande. Generösa öppettider gjorde att jag tillbringade någon kväll på biblioteket och hamnade också på ett fint föredrag om Tove Jansson som var en programpunkt i Prideveckan som pågår nu.

Om du ännu ej har besökt Åland kan jag verkligen rekommendera dig att hyra cykel (eller ta med egen på färjan) och hoja runt på öarna. För Åland består ju inte bara av en ö, utan av 6500 öar. Den här gången bodde jag på ett bekvämt hotell i Mariehamn och gjorde dagsturer med cykel. Som mest cyklade jag 56 km på en dag. Den dagen blev det också runt tolv kilometers promenad så jag var rätt trött den kvällen. För flera år sen gjorde jag en rundtur över flera öar ända bort till Kökar dit det gick färja. Då sov min kompis och jag på olika pensionat och vandrarhem, men den här gången utgick jag varje dag från Mariehamn.

Om du är historieintresserad kan jag verkligen rekommendera Kastellholms slott. Jag cyklade dit från Mariehamn, fick en audioguide, men eftersom det inte längre är högsäsong berättade de som arbetade där gärna och mycket om slottets historia som också är vår svenska historia och vår gemensamma europeiska historia, för mig, som var en av de få besökarna. Vid slottet ligger också Jan Karlsgården, och fängelset Vita Björn  som användes till ända 1975. Båda värda ett besök.

Om du vill uppleva vackra vyer kan jag rekommendera en tur ut till Järsö fritidsområde. Där finns en naturstig som går över ängar och hällar och här och var kan man bada. Det gjorde jag såklart.

Om du gillar sjöfart ska du så klart gå in på Sjöfartsmuséet och fartyget Pommern. Där kan du uppleva hur ett liv till sjöss var förr i tiden, inte lätt, om du frågar mig. Jag var ju med en vecka för många år sen och seglade  med Ariel. Då var det sommar och sol och inte isberg och storm som det oftast var när segelflyget Pommern seglade över världshaven.

Om du intresserar dig för kanalbygge hojar du snabbt och lätt till Lemströms kanal som byggdes 1882. Det är en fin cykelväg dit.

På en resa måste man ju äta också och god mat får man överallt på Åland. Självklart måste du äta fisk som oftast är fångad i åländska vattnen, och åländsk pannkaka till efterrätt eller som ”onyttig”, men väldigt god lunch måste du också prova. Det är väldigt trevligt att sitta vid antingen Österhamnen eller Västerhamnen att äta samtidigt som man kan studera båtar som kommer och går.

För övrigt la jag märke till att på Viking Line, Grace verkade det viktigaste vara att annonsera när snusförsäljningen slutade. Ideligen ropades det ut i högtalarna att snusförsäljningen skulle upphöra så fort vi kom in på finländska vatten. Den nya båten Glory, som jag åkte med hem var väldigt, väldigt exklusiv och fin. Den kan vara värd en kryssning.

När jag cyklade hem från Kastellholms slott gjorde jag en avstickare till Godby badstrand och där fann jag ett sött litet bokskåp. Jag hade ingen bok att bidra med, men la in ett reklamblad för min barnbok Kristine! som borde tilltala åländska barn och som endast kostar 34 kr som e-bok.

Ja, nu är jag full av idéer för kommande bok, men också nöjd med att jag lyckades förlänga sommaren med underbara dagar på Åland.

Jag har lagt ut bilder på mitt Instagram-konto från cyklingen, men här har det varit för mycket krångel att lägga upp bilder. Det får vara just nu.

Författare: monika_thormann@hotmail.com

Författare.