Monikas linfrölimpa med dinkelmjöl

Här kommer ett recept på ett fantastiskt gott bröd. Det har jag bakat i många år och det är faktiskt väldigt lätt att baka. Du behöver ingredienserna nedan och ganska mycket tid.

Monikas linfrölimpa med dinkelmjöl

  • 1 dl grovt rågmjöl, 0,5 dl vetekli, 1 dl hela linfrön, 1 dl dinkelmjöl, 1 msk salt, 2 msk olja, 1 msk honung, 4 dl kokande vatten
  • 50 gram jäst, 3,5 dl ljummet vatten, 11 dl vetemjöl
  1. Häll kokande vatten (4 dl) över rågmjöl, vetekli, linfrön, dinkelmjöl, olja och salt i en bunke. Rör om och låt stå övertäckt med en handduk i en timme.
  2. Rör ut jästen i 3,5 dl fingervarmt vatten i en bunke. Blanda ihop innehållet i de båda bunkarna. Tillsätt 11 dl vetemjöl och arbeta degen smidig. Låt den jäsa övertäckt i tre timmar.
  3. Knåda degen blank och dela den i två delar. Lägg i smorda formar c:a 1, 5 l. (Jag brukar smörja dem med lite rapsolja)
  4. Låt jäsa cirka 45 minuter.
  5. Grädda i 225 grader på nedersta falsen i ugnen  i 45 minuter. Pensla bröden med vatten när det är cirka en kvart kvar av gräddningen.
  6. Låt svalna på galler.

Jag delar alltid bröden i två delar och fryser in, men nybakat är förstås godast.

Författare: monika_thormann@hotmail.com

Författare.