Skoldebatt

Jag har tidigare skrivit här på bloggen att skolan jag jobbar på, S:t Eriks Gymnasium i Stockholm, ska spara åtta miljoner kronor detta läsår. Det innebär naturligtvis stora nedskärningar. Bland annat kommer skolan från och med hösten bara ha en enda kurator på 1700 elever. Om detta kan du läsa på debattsidan i dagens SvD där Ann- Sofie Nyström beskriver sin oro för skolans ungdomar då hennes tjänst tas bort när hon går i pension i höst.

Vad det innebär för oss lärare vill jag inte tänka på, men jag har redan sett klasslistorna för ett par klasser jag ska ha. 37 elever i en klass. Det finns inte ens plats för 37 bänkar i våra klassrum. Det vi lärare i stället hoppas på är att många elever skolkar eller rent av slutar skolan så att alla som vill lära sig något får plats i klassrummet.

Jag har sommarlov nu. Jag är inte den gnälliga typen. Jag brukar tänka att saker och ting löser sig. Jag hoppas att politikerna som bestämmer över ekonomin i vår skola läser detta. Och om de inte gör det…

Ja, kom inte och snacka med mig om kvalitet i skolan sen.

Författare: monika_thormann@hotmail.com

Författare.

6 reaktioner till “Skoldebatt”

 1. I svar på din kommentar på Mattias blogg:
  Som liberal är man ju inte för mindre resurser till undervisning av Sveriges befolkning. Snarare tvärtom (I det långa loppet allså, genom mer resurser som används bättre). Hjärtefrågan är snarare hur resurserna ska organiseras. Och huruvida vi ska tvinga upp dem kortsiktigt med risk att de blir lägre långsiktigt.

  För övrigt så ska man ju komma ihåg att man tenderar att övervärdera det man själv håller på med. Jag har inga bra studier på ämnet, men rekommenderar att undersöka frågan passivt under ett halvår. Det kvittar hur goda, omtänksamma, helhetstänkande folk är: man kommer alltid se sitt eget område som lite viktigare än vad samhället i genomsnitt gör. Inte bara för att man sökte sig till något man tycker är viktigt, utan också för att man kan mer om sitt eget område – man förstår helt enkelt bättre vilka effekterna av brister på ens eget område blir.

  Nåja, det bara mina 2 cent som jag kände för att kasta ur mig så här innan lunch. 🙂

 2. Two-zero-zero-eight, party over, oops, out of time,

  so this year we’re gonna party like it’s 1929.

  (Alliansens version av Prince’s 1999 tillämpad på skolpolitiken)

Kommentarer är stängda.