Alkoholfritt provocerar!

Att folk blir provocerade av att man inte dricker alkohol som Hillevi Wahl skriver om i sin krönika kan jag om någon hålla med om. Påverkad av barndomens somrar på Stensund som var frisksportarnas högkvarter började jag dessutom med elitidrott i tonåren och därmed var alkohol inte prioritet nummer ett. Det retade många när jag beställde in vatten eller juice istället för vin eller öl och ideligen fick jag svara på frågor om jag körde bil eller var gravid. När jag svarade nej på båda frågorna kom oundvikligt repliken: ”Men, varför tar du då inte ett glas vin?” Och så fick jag förklara varför.

Numera dricker jag både öl och vin då och då, men fortfarande kan jag gå ut och dricka vatten eller alkoholfritt bara för att det släcker törsten bättre och för att jag vill må bra eller för att jag just den dagen inte känner för att dricka. I Ungern är detta beteende inget problem. Där är det aldrig någon som bryr sig om vad man har i glaset. Där är det förvånandsvärt många ungdomar och kvinnor som inte dricker. Däremot blir många svenskar provocerade när jag inte dricker. Kanske känner de sig mer bekväma om jag också beställer in vin. Då berättigar jag deras drickande på något sätt, för ska jag vara ärlig är det få svenska som nöjer sig med ett glas. Det är alldeles för många som dricker på tok för ofta och för mycket. Ni har väl mött de där ”vinkännarna” som super sig fulla på fina viner i tron att det då inte är lika farligt för hälsan. De borde prova att gå ut och ha kul utan alkohol. För kul kan man ha och dessutom kan man studera alla underliga typer som först vågar prata med en efter två, tre glas….

Författare: monika_thormann@hotmail.com

Författare.

6 reaktioner till “Alkoholfritt provocerar!”

  1. Och sen passade han säkert inte in i fikat på lärarrummet. Mina föräldrar är musiklärare och ja, de har berättat en hel del hur det kan se ut där.

  2. Det är det som är jobbigt med att gå ut. Man måste försöka förklara för dem som dricker att man inte behöver deras sällskap, vilket de kan ha lite svårt för att förstå.

  3. Tycker att det är många som tappar både vett sans och alla kontroller så fort det vankas drick. Jag är säkert en dålig människa, men känner bara förakt för sådant beteende.

  4. Javisst är det så, delat din erfarenhet. Fattar inte att det ska vara så provokativt att låta bli att dricka bara för att alla andra gör det!

Kommentarer är stängda.