Bee Gees och jag

I SvD:s kulturdel går det i dag att läsa om hotet eller löftet att Bee Gees funderar på en comeback. Farbröderna hade lovat att aldrig återförenas efter brodern Maurices död, men nu fundrar de alltså på en comeback.

Jag undrar om de tänker sig en tur till Sverige då och eventuellt till Handen för att liva upp gamla minnen? Fast det så klart, jag bor ju inte kvar där längre och så gör inte heller mina föräldrar, syskon eller ens farbror Anders.

På nyårsdagen 1965 eller var det -66 eller rent av 67 (?), ringde det på dörren hos oss som bodde tre trappor upp på Utgårdsvägen 12 i Handen. Hunden skällde och vi ungar rusade till dörren för att kolla vem det var. Där utanför stod en glad farbror Anders, som bodde i lägenheten under oss med ett gäng långhåriga, kostymklädda gubbar. De släpptes in för farbror Ander hade tillsammans med sin Sylvia Vrethammar-liknande fru och lille son Eddie missat vår nyårsfest dagen innan och nu ville de bara önska oss ett gott nytt år. Farbror Anders var någon slags manager i musikbranschen och hade på nyårsafton varit på en tjusig fest med bandet vars medlemmar han nu hade med sig hem till oss. Mamma dukade kaffebordet och gubbarna slog sig ned runt bordet. Saft ställdes fram till barnen, men stolarna räckte inte, så vi fick stå. Då tog pappa ett barn i knät och farbror Anders ett likaså, man jag stod kvar. En av gubbarna visade då att jag kunde sitta i hans knä, så jag satte mig, vände mig om och sa något till honom på svenska. Han skakade på huvudet och visade att han inte förstod. Då provade jag att säga samma sak på tyska, men inte heller det förstod den lite långhårige gubben och jag minns att jag tyckte att han var en konstig typ som varken förstod svenska eller tyska. Jag drack ur saften och gick in i barnkammaren.

Senare såg vi gubbarna på tv.

I hela mitt liv har jag trott att det var Beatles som var hemma hos oss den där nyårsdagen, men min pappa har ibland mumlat: ”Jag tror att det var Bee Gees.” ”Han vet väl inte skillnaden,” har jag tänkt, men så i New York började jag och syrran, som är två år äldre än jag att snacka om saken och även hon hävdar att det var Bee Gees så nu har jag gett med mig. Jag har suttit i knät på en av gubbarna i Bee Gees. Det är stort, men det hade varit mycket häftigare med Beatles.

Något år senare flyttade farbror Anders med fru och barn till en villa närmare stan. Han hade blivit rik. Kanske var det tack vare Bee Gees.

Författare: monika_thormann@hotmail.com

Författare.

2 reaktioner till “Bee Gees och jag”

Kommentarer är stängda.