Tyskan och tyskarna på hörnet

Tyska tidningar tycker att svenska journalister är rasistiska när de kallar kvinnan som är misstänkt för barnamorden i Arboga för tyskan. Allt enligt dagens Metro.

Vad ska hon kallas då kan man undra? 

På tal om tyskar så jobbade jag på ett dagis några månader direkt efter gymnasiet. I fikarummet kom jag i samspråk med några andra anställda och samtalsämnet för dagen var hundar. Eftersom vi hade en mellanschnautzer hemma berättade jag det varpå en av kvinnorna sa:” Åh, en sån har ju de där tyskarna på hörnet.” ”Vilka tyskar?”, undrade jag och tänkte så det knakade. I förorten där jag växte upp kände vi de flesta tyskar och om de hade en likadan hund som vi borde jag ju veta. Själv ansåg jag dock att vi var svenskar eftersom mina föräldrar vid den tidpunkten, 1977, hade bott i Sverige i 27 år, alla vi barn var födda i Sverige och vi talade svenska med varandra hemma. I alla fall när ingen annan tysktalande bekant eller släkting var närvarande. Kvinna fortsatte: ”Jo de där som har så många barn.” Vi var bara fyra barn och det var ju inte så värst många tyckte jag. ”Bor på hörnet av vadå?”, frågade jag till slut. ”Du vet där” , sa kvinnan, ”på Sleipnervägen.” Och så gick hon och jag satt kvar och insåg att det var vi, min familj och jag, som var tyskarna på hörnet. Vi bodde ju på Sleipnervägen och hunden stämde och mamma var dagmamma så en hel del barn fanns hemma hos oss. Och jag minns än i dag hur jag som betraktade oss som svenskar och helst ville att vi skulle vara svenskar insåg att så såg inte omvärlden på oss.

Författare: monika_thormann@hotmail.com

Författare.

3 reaktioner till “Tyskan och tyskarna på hörnet”

  1. Jag har aldrig riktigt reflekterat över det faktum att hon kallas ”tyskan” i medierna, och inte heller har jag tagit illa upp att hon kallas just så. Å andra sidan kan man dock fråga sig varför inte alla nationaliteter på misstänkta förbrytare namnges öppet. En för het potatis? Kanske det. Men kanske är det ännu farligare och framkallar ännu större fördomar och motsättningar när man tabubelägger nämnandet av nationaliteter?

  2. Men jag kan inte riktigt förstå varför man ska säga tyskan, man kan lika gärna skriva ut hennes riktiga namn.
    Vissa brottslingar får sina namn publecerade i media men andra inte.
    rättvist ska vara rättsvist .

Kommentarer är stängda.