Söker du gemenskap genom att gnälla?

Är du också en sån som söker gemenskap genom att gnälla och klaga på allt? Säger du när du möter dina grannar: ”Vilket hemskt väder?” eller ”Usch vad varmt det är?”

Jag har under sommaren noterat att det finns människor som aldrig är nöjda med något, som ständigt måste påpeka vad som är fel eller som ständigt letar fel och som söker gemenskap genom att gnälla.

Min granne är en gift, välbärgad dam i 60-års åldern. Hon bor i en stor vacker lägenhet mitt i stan, har en sommarstuga på en ort som skulle göra vem som helst avundsjuk, har vuxna mycket välartade barn med bra jobb, bra ekonomi och lyckliga familjer. Hon själv fick avgångsvederlag från sitt tidigare arbete och jobbar nu lite grann för att ha något att göra. Ändå gnäller hon varje gång jag pratar med henne. ” Usch vad varmt det är…” eller ”Måste det regna hela tiden…” eller ”Åh ni har det bra ni som inte har några barnbarn ännu som kommer på besök…” eller ”Suck, nu måste man jobba igen…”  eller ”Åh vad jobbigt det är att det snart är jul igen…”

Jag vet att hon älskar sitt jobb och att hon avgudar sina barnbarn, men ändå kan hon inte låta bli att gnälla. När jag träffade hennes väninna häromdagen förstod jag att de är två såna där kvinnor som funnit varandra genom att gnälla och klaga på allt. Väninnan var ännu värre och under den korta stund jag stod och talade med dem försökte de bräcka varandra genom att klaga på allt. När jag flikade in att det faktiskt inte går att göra så mycket åt vädret och att vi faktiskt har det ganska bra och att man som människa alltid har ett val att göra något åt situationen tystnade de, men sen uteslöt de mig ur samtalet för si mig gick det inte att ha gemenskap med för jag ville ju inte gnälla om allt.

Så istället för att gnälla med dem åkte jag till Eriksdalsbadet för att deltaga i ett Core- och spinningpass, men när jag kom dit var det redan fullt i gruppen. Som tur var hade jag tagit med mig baddräkt så jag bytte om och sprang ut till utebassängen och simmade i regnet och blåsten. Det var underbart! Endast tre personer i hela bassängen och vattnet var otroligt nog varmt.

På måndag börjar allvaret igen efter en fantastisk sommar och jag laddar med optimism för att orka bemöta alla mina kollegor, för inom mitt yrke finns tyvärr alltför många som är som min granne – såna som söker gemenskap genom att gnälla.

Författare: monika_thormann@hotmail.com

Författare.

6 reaktioner till “Söker du gemenskap genom att gnälla?”

  1. Ja, det är hemskt med alla dessa gnällspikar som bara ser det negativa i tillvaron. Förresten, visst känns det för jävligt att vi snart ska börja jobba igen, eller? Och vilket skitväder det var idag. Fast i morgon ska det visst bli så där hett igen. Fy för den lede…

  2. Har aldrig tänkt på det där egentligen men nu när jag tänker efter så är det väldigt mycket så. Ganska roligt på nåt sätt hur folk kan gnälla så mycket istället för att vara glada. Har läst nästan 8 sidor i din blogg nu, fastnade visst 😉 Ha det bra!

Kommentarer är stängda.