Skolböcker och vilda västern

Kollegan och jag har tagit över fyra klasser från en skola i närheten som har lagts ner. Tyvärr hittade vi inga böcker i vårt ämne till de nya eleverna  så vi besteg våra cyklar och hojade iväg till den nedlagda skolan för att se om böckerna kanske stod kvar någonstans där. Som två cowboys skumpade vi fram på våra cyklar och det var bara hattarna som saknades när vi parkerade utanför.

Vi drev igenom klassrum efter klassrum på plan fem där vi hade hört att undervisningen hade bedrivits förra läsåret. Nu stod dörrar och slog som saloondörrar, dammet låg tjockt och här och var fanns det böcker slängda. Det påminde faktiskt om en sån där spökstad alla lämnat hastigt som man ibland får se på Cowboyfilmer. Vi fann ett förråd som var fullt av böcker och annat gammalt bråte och kollegan fascinerades av ett gäng movieboxar som stod och skräpade. Inga böcker fanns dock i vårt ämne så vi drev vidare till plan 7 och där ekade alla salar tomma. På plan 9 kom en kvarbliven lärare emot oss och hon kunde upplysa om att alla böcker hade packats ner i lådor och försvunnit. Vart? undrade vi då, men det visste hon inte.

Detektiven i mig vaknade och jag frågade runt och fick veta att läraren som haft vårt ämne förra läsåret fanns på en skola på Söder. Jag skickade iväg ett mejl till honom, men fick inget svar. Då kom jag på att en tjej som gick på lärarhögskolan samtidigt som jag, 1982, jobbade där och jag mejlade henne. Kunde hon möjligtsvis fråga mannen som undervisat på den nedlagda skolan om han visste vart böckerna hade tagit vägen. Jo då, hon svarade fort och glatt att han kommit till deras skola med lådor av böcker som de gladeligen tagit emot. Böckerna var emellertid redan utdelade till eleverna.

Där finns de, våra fyra klassuppsättningar med böcker, på Söder och helt utom räckhåll för oss. Nu får vi trolla med knäna några veckor till innan våra nyinköpta böcker för 14 000 eller så kommer. För så kan det gå när en skola läggs ner och elever och böcker driver vind för våg. Nästan som i vilda västern.

Författare: monika_thormann@hotmail.com

Författare.

3 reaktioner till “Skolböcker och vilda västern”

Kommentarer är stängda.