Mammografi och världens bästa sjukvård?

Hur ofta har vi inte hört våra politiker säga att vi har världens bästa sjukvård i Sverige? Under ”rosa bandet”- dagarna skryts det med att alla kvinnor i Sverige erbjuds mammografiundersökningar regelbundet från 40-års ålder. På både Stockholms läns landstings hemsida och på Socialstyrelsens hemsida går det att läsa att alla kvinnor över fyrtio får komma på mammografi vartannat år från 40-års ålder. Tyvärr stämmer inte det.

Väninnan blev kallad till sin första mammografi när hon var femtio och ett halvt. Då upptäcktes tumören som redan spritt sig till lymfan i armhålan. Jag fyllde femtio i  somras och har aldrig blivit kallad till mammografi. När jag för några månader sedan mejlade både Socialstyrelsen och Stockholms läns landsting och frågade varför inte jag blivit kallad svarade de att de hoppat över oss som är födda på slutet av 50-talet, men att vi blir kallade det år vi fyller femtio. Man kan undra varför de just hoppade över oss, den glömda generationen, ”För unga för 68-rörelsen och för gamla för punken, ”enligt Metro idag? Tyvärr fick jag aldrig något svar på det.

Kollegan, som är född 1961 har minsann gått på mammografi vartannat år sedan hon var fyrtio. Kunde man inte klämt in oss 50-talister där emellan? Och varför talar man inte sanning och berättar att det där med mammografi från 40 inte stämmer i landet där vi har världens bästa sjukvård?

Författare: monika_thormann@hotmail.com

Författare.

En kommentar till “Mammografi och världens bästa sjukvård?”

Kommentarer är stängda.