Tysk rödkål – recept!

Som barn till tyska föräldrar har jag naturligtvis växt upp med tysk mat. Min barndomsbästis Monica älskade min mammas surdegslimpa, men om hon gillade rödkålen minns jag inte. Själv kan jag inte tänka mig en jul utan rödkål efter min tyska mammas recept. Hittills har jag inte smakat något liknande någonstans i Sverige. För dig som ogillar den sötsliskiga svenska rödkålen är det här med all sannolikhet rätt. Här kommer receptet:

Mammas rödkål

1 stor röd lök, ett litet rödkålshuvud, 2-3 msk vinättika, 1-2 äpplen, smör, salt, nejlikor, ev. lite rödvin eller rödbetssaft.

 • Smält c:a 50 gram smör i en tjockbottnad kastrull.
 • Lägg i den finhackade rödlöken och låt den brynas lätt.
 • Finstrimla rödkålen (och då menar jag verkligen finstrimla), lägg den i en skål och stänk vinättikan över.
 • Lägg i salt och nejlikor i kastrullen och häll i den finstrimlade rödkålen. Bryn.
 • Häll på 1-2 dl vatten och låt koka på svag värme i cirka 30 minuter.
 • Lägg i äpple och låt alltsammans koka i 1 ½ timme.
 • Smaka av med rödvin och häll ev. i lite rödbetssaft för färgens skull.

Författare: monika_thormann@hotmail.com

Författare.

4 reaktioner till “Tysk rödkål – recept!”

 1. Mitt recept heter så här: 1. Gå in i en tysk mataffär. 2. Köp en burk ”Mildessa Rotkohl”. 3. Gå hem. 4. Öppna burken. 5. Töm innehållet i en kastrull. 6. Ställ kastrullen på spisen. 7. Värm. 8. Ät.

  Jag vet att jag är obotligt lat och ber om ursäkt. Jag borde exempelvis ha skrivit att burkinnehållet efter värmningen bör fördelas på olika tallrikar och sedan serveras till de deltagande matgästerna, men…

 2. Rödkål, ja, men jag är för slö för att laga till den själv. Även om jag begriper att det hemlagade är eller blir fantastiskt gott.

  Tack för receptet, någon gång kanske jag testar.

  Låste bakåt, din lista på människor som är snäva i alla avseenden.
  Underbart. Ställer upp på varje punkt! Ord och inga visor, speciellt det där med väx upp någon gång-barnrumpor!

 3. Tack för kommentar. varför bry sig. Den flathet man möter då och då förvånar.
  Människan flyr – både från sitt eget eventuella sunda tänkande eller för att skydda sitt sköra skal. Trött blir man….

  Tack igen, och God Jul om det händelsevis inte blir så att jag kollar bloggar.

 4. Hej!
  Längtar efter julmaten men rödkal blir det rätt ofta har nere. Längtar mer efter Jansson, sill, gravad lax, sylta och rödbetssallad- tja lite julskinka slinker nog ocksa ner ingen knödel och sauerbraten till jul inte!

Kommentarer är stängda.