Arbetstid och arbetstid

Äntligen fattade arbetsgivarna att läraryrket inte är något som kan skötas mellan åtta och fem. Själv har jag, om det varit möjligt, föredragit att gå och träna när lektionerna varit slut för dagen och sen satt mig och för att jobba klart i lugn och ro hemma. Vissa dagar har det varit bättre att sitta kvar på skolan och då har jag givetvis gjort det.

Alla andra yrken i samhället har gått mot friare arbetstider. Flextid och att arbeta hemma någon dag i veckan om det är möjligt, är en självklarhet på de flesta arbetsplatser. Av någon anledning har arbetsgivaren velat kedja fast oss lärare. På vissa skolor håller osäkra rektorer oändligt många meningslösa möten med lärarna och informerar om sådant som kan läsas på papper eller på skärmen bara för att hålla kvar all personal till klockan fem. (Och sen har svensklärarna fått sitta och rätta hemma på kvällen i alla fall.) Lyckligtvis jobbar jag inte på en sådan skola längre. På andra skolor finns det kollegor som anser att just deras sätt att jobba på är det bästa och muttrar misstroende: ”Ska du redan gå hem? Jobbar du aldrig?” Kanske är det de som är värst, de där kollegorna som förpestar stämningen genom att avundsjukt bevaka andra.

Alla har vi olika arbetsstilar och vi mår bra av olika saker.En person mår väldigt dåligt av att rätta skrivningar över helgen medan någon annan som har koncentrationssvårigheter (jag) och vill ha lugn och ro för ett sådant jobb föredrar att göra det i enskildhet en söndag.

Igår kväll chattade jag med en elev om nästa veckas lektioner och i helgen ska jag rätta nationella prov. Sen tänker jag sticka ut och paddla en vardagseftermiddag när solen skiner och varför jag väljer att göra det ska du och alla andra skita i.

Nu väntar jag bara på att antalet timmar för kurserna på gymnasiet blir fasta så att 100 timmar svenska blir 100 timmars undervisning, att usken återinförs och att arbetsgivaren förstår att institutioner för ämnen samt pengar till läroböcker och annat material höjer kvaliteten på undervisningen. Det finns mer att kämpa för LR!

Författare: monika_thormann@hotmail.com

Författare.