A Clockwork orange

Ibland ska man låta bli att se om gamla filmer. När regnet öst ner i stort sett hela dagen tänkte jag att det skulle vara fint att se en gammal film. Jag valde A Clockwork orange, men nu ångrar jag det faktiskt.

För det första minns jag att jag på 70-talet tyckte att det var en film med action, där det händelserna avlöste varandra väldigt fort. Det tycker jag inte längre. Filmen är om jag ska vara ärlig rätt seg. Dessutom så satt jag och funderade på vem som hade översatt filmen och skrivit textremsan på svenska. Den personen ska i så fall kontakta mig. För jag undrar verkligen var i Sverige man sa ”glugga” på 70-talet? Inte i Stockholm i alla fall. Det är jag helt säker på. Det fanns en hel del andra märkliga översättningar från engelskans 70-tals slang till någon sorts påhittad svensk slang som jag då aldrig har hört.

Nej, A Clockwork orange kan förpassas till filmer man minns, men inte behöver se om och nästa gång det regnar hyr jag en modern film så slipper jag förhoppningsvis bli besviken.

Författare: monika_thormann@hotmail.com

Författare.