Om att välja

Hon säger att de har så mycket sorg i sin familj. Att de inte kan skratta för att sorgen tynger ner dem. Den våldsamma pappan, den alkoholiserade farfadern och den galna mostern. Hon säger att det är därför hon inte kan bli lycklig. Hon tyngs ner.

Jag säger att det är en fråga om val. Att man styr över sina egna tankar och att man faktiskt väljer vad man vill tänka på. Hon svarar att jag inte förstår. Att jag som alltid är så glad säkert aldrig upplevt något svårt. Jag tänker att hon inte vet ett skit, men säger att det är en fråga om attityd. Om du har hundra minnen, säger jag. Och femtio av dem är hemska och femtio av dem är trevliga. Vad är det som säger att du måste gå och tänka på de hemska hela tiden? Det är ju du som väljer. Jag märker att jag irriterar henne. Hon hade inte väntat sig detta. Hon har ju valt att vara den som det är synd om. Den som har haft det så svårt.

Jag säger att hon har ett val. Vill du vara lycklig så välj att vara det. Hon stirrar på mig och jag tänker att det tar tid för henne att förstå, men en dag inser hon förhoppningsvis att det är hon själv som väljer vad hon vill tänka på.

Författare: monika_thormann@hotmail.com

Författare.