Kan du inte vara lite snäll och ge mig ett G?

– Får jag verkligen IG?

– Det ser inte bättre ut.

– Men snälla kan du inte vara lite snäll och ge mig G?

– Titta här, kursen har pågått i två år. Vi har gjort alla dessa uppgifter och av dem har du bara gjort två.

– Men jag var ju med på nationella provet.

– Och du fick IG.

– Men det betyder mycket för mig att få ett G.

– Det skulle du tänkt på tidigare. Jag har ju talat med dig många gånger om det och du har fått uppgifter av mig över loven som du inte har gjort.

– Men snälla var lite snäll då?

– Det är inte meningen att jag ska vara snäll. Jag ska vara rättvis och följa betygskriterierna. Dessutom blir det väldigt orättvist om du skulle få G utan att göra någonting medan en annan elev också får G fast hon har gjort allt.

Hon lommar iväg och jag tänker, medan jag går till mitt arbetsrum, att om hon bara hade varit närvarande och jobbat på lektionerna så hade betyget antagligen blivit annorlunda.

I arbetsrummet väntar ett mejl från min chef. Han undrar om jag kan vara snäll och sätta streck, d.v.s. betygsunderlag saknas på en elev.  Jag svarar att det inte går för det finns betygsunderlag. Hon skrev det nationella provet och har gjort två uppgifter. Både på provet och på den ena  uppgiften fick hon IG.

Sen går jag hem och tänker att jag tydligen är en elak typ  och att det inte skulle vara så dumt om någon var lite snäll mot mig istället, men jag vet samtidigt att man är sin egen lyckas smed och att man inte får något gratis. Tyvärr verkar det inte som om mina elever vet det.

Författare: monika_thormann@hotmail.com

Författare.

4 reaktioner till “Kan du inte vara lite snäll och ge mig ett G?”

  1. Ja det är svåra balansgångar detta för en lärare/elev. Men jag håller med. Trots stök och stress skolan måste de veta att – nu gäller det. Har ett barnbarn/kille som mest hängt framför datorn och nu tror att han kommer in på universitet. Vi har tjatat, påpekat, men sovmorgnar efter halva nattsudd ger inga betygsresultat. Just nu i elvte timmen har han ågren. Gu så trött man blir. Och ensamstående föräldrar som jobbar häcken av sig för att överleva orkar inte bråka, bråka, tjata, tjata. En 18 . 19 åring måste begripa. Jag var 20 med ”två kids” och vuxenstuderade för att få et yrke—-

  2. Det är inte snällt att ge dem G om de inte förtjänat/jobbat för det. Förmodligen har lärare före dig varit ”snälla”. Bittert nu när det gäller på riktigt.

Kommentarer är stängda.