Den blomstertid nu kommer

Psalmen Den blomstertid nu kommer sjunger man i de flesta skolor så här i avslutningstider. En del skolor har också förmånen att hålla sina avslutningar i en vacker kyrka. Tyvärr är det inte alla som uppskattar detta och det finns till och med några som protesterar. Jag tycker faktiskt synd om dem. Dessa kritiker kommer oftast med argument som att de stackars eleverna blir påtvingade kristendomen. Tyvärr vet inte kritikerna vad de talar om.

Jag har varit lärare i snart trettio år. Dessutom har jag via mina två barn fått deltaga i  flera avslutningar än en. Jag har alltså genomlevt fler avslutningar än de flesta människor i detta land och jag kan som religionslärare lova att skolavslutningarna i våra kyrkor är väldigt långt ifrån en gudstjänst eller annan religiös sammankomst. Man sjunger ju oftast bara  en psalm! Ingen bön bedes utan oftast uttalar man bara en önskan om ett långt skönt sommarlov. För judar, kristna och muslimer föreligger det inga problem att besöka varandras heliga byggnader. Judendomen, kristendomen och islam har samma gud och väldigt mycket annat gemensamt. Det är inte alls förbjudet att för en muslim gå in i en kyrka om nu någon tror det. Och mig veterligen har varken buddhister eller hinduer något emot detta heller.  Dessutom borde dessa avslutningar inte heller vara något problem för de ateister som finns. Alla elever läser nämligen ämnet religionskunskap och i det ämnet ingår det att veta en del om kristendomen i Sverige. Skolavslutningen är då ett ypperligt tillfälle att studera hur det ser ut i en kyrka och se vad en präst är för filur.

De rektorer som av rädsla att trampa några få kritiker på tårna väljer bort traditionen att ha avslutningen i kyrkan är fega och har inte förstått skolans roll att lära våra elever lite svensk kultur.

Författare: monika_thormann@hotmail.com

Författare.

2 reaktioner till “Den blomstertid nu kommer”

  1. Vi är alla barn av Abraham.Den som gör detta dvs ändrar avslutningslokalen i tron att muslimer tycker detta är smart har nog fått allt om bakfoten. Vi blir nog ofta sedda som sekulära lite halvljumma svenskar som fattar nada och inte bryr oss om det som är vårt.

  2. Vad bra skrivet. Jag håller med dig och jag är ändå ateist. Kyrkan är för mig en fin tradition.

Kommentarer är stängda.