Tack Svt

Som barn till tyska föräldrar har mina syskon och jag emellanåt fått möta många fördomar. Tyskar förknippades och förknippas än idag av många med stöveltramp, heil hälsningar och Hitler. I alla amerikanska filmer om andra världskriget är i stort sett alla tyskar extremt onda och amerikanerna  goda. Mina syskon och jag vet att det inte alltid stämde.Våra föräldrar har ju faktiskt berättat för oss hur amerikanska jaktplan sköt prick på tyska barn som letade efter mat eller sina föräldrar.

I krig är alla människor förlorare och det gäller speciellt  barnen. Att den tyska befolkningen led oerhört mycket under och efter andra världskriget är något som få känner till. Många har i allmänhet tyckt att de fått skylla sig själva för det var ju de, tyskarna som startade kriget. Mina syskon och jag vet att om våra föräldrar fått välja hade de aldrig låtit andra världskriget starta. Men de hade inget val. De var som de flesta andra offer för en galen man och hans gelikar. Men det var de tyska barnen som fick bära skulden.

Få svenskar har vetat om det som SVT visat i dokumentärfilmerna  Krigets barn del1 och del 2, nu vet ni. Tack SVT, äntligen ett program som försöker visa kriget ur barnens perspektiv.

 

Författare: monika_thormann@hotmail.com

Författare.

2 reaktioner till “Tack Svt”

  1. Ska nog ta mig tid att titta på det där någon dag!

    sv. Ja vi är på Matteusskolan på tisdagar 18-20, du är välkommen när du vill! Det brukar vara bra uppslutning av både barn och vuxna faktiskt! Sedan har vi även löpning/medicinboll på torsdagar, men av någon anledning brukar det inte komma så många då, hehe!

Kommentarer är stängda.