Du gamla, du fria av Liza Marklund

Du gamla, du fria av Liza Marklund är den nionde deckaren om Annika Bengtsson. I denna bok läggs huvuddelen av handlingen till Afrika och ett otäckt kidnappningsdrama. Det är sju europeiska konferensdeltagare som kidnappas i Östafrika. En av dem är Annika Bengtssons man.

Berättarjaget i boken växlar och som läsare får vi inblick i både svårigheten att leva i en parrelation, kvinnovåld som reportern Annika Bengtsson kommer i kontakt med genom sitt arbete, svårigheterna med Afrikas politik och ekonomi samt vad som händer med människor när katastrofen är ett faktum och oskyldiga människor hamnar i händerna på skoningslösa kidnappare.

Du gamla, du fria är som de andra deckarna om Annika Bengtsson välskriven  (Fast jag hittade några slarvfel som hade rättats till om jag varit korrekturläsare.) och lättläst. Liza skriver, som den drivna författare hon är, tydligt och målande. Hon väver skickligt in problemen med mäns våld mot kvinnor både i Sverige och i världen i övrigt och när hon beskriver händelserna i Afrika känns det som man är där. Liza har med andra ord gjort sin research noga. Slutet är rafflande och överraskande och det är svårt att lägga ifrån sig boken. Man vill helt enkelt veta hur det går, för gisslan och då speciellt för Thomas, Annika Bengtssons man, men också hur det går med deras äktenskap. För i den här boken är Annika inte bara en åskådare när mannen i hennes liv är otrogen. I den här boken tar hon faktiskt för sig själv också och det ordentligt.

Grattis Annika! Och grattis Liza Marklund för idag har Nobels testamente  galapremiär på bio. Min dotter är såklart där och spanar.Det ska bli spännande att höra vad hon tycker. Förhoppningsvis kommer Du gamla, du fria  också som film framöver. Det ser jag i så fall fram emot. Den kan nämligen bli ett inlägg i debatten om bistånd, militärer, våld, fattigdom och kvinnors utsatthet på kontinenten Afrika.

Författare: monika_thormann@hotmail.com

Författare.