Hälften män, hälften kvinnor i Svenska Akademien?

Stol nummer elva i Svenska Akademien är ledig. Det är konstkritikern Ulf Linde som gått bort. När Svenska Akademien ska fylla hans plats hoppas jag och säkert många andra med mig att det blir en kvinna. I dag finns det sex kvinnor på de aderton platserna. Med tanke på att Selma Lagerlöf blev den första kvinnan som valdes in i Svenska Akademien 1914 och att det dessförinnan bara var ett ställe där män beunndrade män så är kanske sex damer en framgång,.MEN i år skriver vi 2013, det är fler flickor, tjejer, kvinnor, damer än män som läser böcker. Om man tittar på antalet lärare  eller antalet studenter på fakulteterna i litteratur på våra universitet så är faktiskt majoriteten kvinnor. Dessutom har vi lika många fantastska kvinnor som män som skriver, forskar och författar så  hälften av Svenska Akademiens ledamöter bör vara kvinnor. Eller hur?

Författare: monika_thormann@hotmail.com

Författare.