Med önskan om en fredlig jul

Det finns en anledning till att Mandela, Mahatma Gandhi, Dalai Lama och Jesus är världskändisar. De förespråkar/förespråkade fred genom dialog och fredliga demonstrationer. Det är naturligtvis den vägen man måste gå i ett demokratiskt samhälle. Därför är det glädjande att så många tog sig ut och demonstrerade mot nazismen i går på olika platser i Sverige. Vi får dock inte glömma att det finns vänstersympatisörer som är lika onda som nazisterna.

Ibland lyssnar jag tyvärr till kollegor och bekanta som blåögt och okritiskt tycker att allt som är till vänster är bra. Det tycker jag är sorgligt. För det finns vänsterkrafter precis som högerkrafter i vårt land som vill ta över makten med våld. Mot dessa krafter måste vi som vill leva i en demokrati vara uppmärksamma. Att bekämpa nazismen och tro att vänsterextrema är för ett demokratiskt samhälle är naivt och blåögt.

Mina föräldrar har båda bott i ett land som först styrdes av nazister och sedan av kommunister. Folk blev av med sin egendom, häktade, satta i arbetsläger, avrättade, kontrollerade, var rädda och förnedrade hela tiden oavsett vem som styrde. Därför flydde min mor och far till slut till Sverige. De och jag är väldigt glada över att bo i en demokrati. Så när nazister höjer nävarna och säger att de ska döda alla invandrare ska vi protestera och när vänsterextrema säger att de ska döda alla som är rika eller inte tycker som dem, så ska vi protestera.

Våld är aldrig lösningen. Våld är alltid problemet. I ett våldsamt samhälle är alla förlorare.

Med önskan om en fredlig jul!

Författare: monika_thormann@hotmail.com

Författare.