SKOLPENGEN

Jag blir alltid lika förvånad när jag talar med människor som inte jobbar i skolans värld. De har en bild av skolan som inte alls stämmer med verkligheten. I alla fall inte min. Det finns de som fortfarande tror att elever blir relegerade från gymnasiet när de skolkar mycket eller misssköter sig på annat sätt.

Det de kanske inte tänker på är att vi på skolorna har något som kallas skolpeng. Vi får betalt för varje elev. Detta gör att skolorna till varje pris vill behålla elever. Annars förlorar vi ju pengar. Ibland kan det bli så absurt att skolan kämpar för att behålla en elev som inte alls platsar medan duktiga elever flyr. Det fick mig att skriva denna dikt:

 

SKOLPENGEN

 

Det står en skolpeng

bakom skolan och säljer hasch

 

Platsar inte i klassrummet

 

Häromdagen röjde han i matsalen

hög som ett hus

 

Mentorn vill skriva ut honom

Ledningen säger NEJ

 

En viktig skolpeng som säljer hasch

Författare: monika_thormann@hotmail.com

Författare.