Toalettspring

Det pratas mycket om den finska skolan och i dagens SvD finns en artikel som bekräftar att lärarna har högre status i Finland. För några veckor sedan hade jag en lärarstudent. Hon var uppväxt i Finland och ganska chockad över att svenska ungdomar på gymnasiet kom till lektionerna utan böcker, pennor, papper eller datorer. Något som hon också reagerade över var att de utan lov bara sprang ut och när hon frågade vart de skulle gå svarade de att de skulle på toaletten. Är inte rasterna till för det? undrade hon. Jag berättade att eleverna ibland inte har någon rast eftersom de går på en stor skola och måste förflytta sig mellan salar som ligger långt i från varandra. Dessutom finns det inte toaletter i alla korridorer. Vi kom fram till att det är lite dålig planering i svensk skola. Schemaläggaren är oftast så besatt av att salarna ska vara belagda hela tiden så det där med ett bra planerat och pedagogiskt genomtänkt schema för elever och lärare oftast kommer i andra hand. I alla fall så skrev jag denna dikt:

 

Vad är det för fel på svenska elever?

säger den finska lärarstudenten

och undrar om det sprids 

ett måstekissavarendatimmevirus

i svensk skola

 

De kan aldrig bli lärare

På min korta lunch

väljer jag

Kissa eller äta?

Författare: monika_thormann@hotmail.com

Författare.