En ny Gandhi?

”Vi behöver en ny Voltaire, Gandhi och Martin Luther King på en och samma gång i världen”, säger väninnan.

Och en ny Rosa Parks, helig Birgitta eller kanske en Hildegard av Bingen? tänker jag. Fast sen funderar jag på dagens kaos där människor dödas, svälter, fördrivs, flyr, tigger och lider och undrar om det inte är fel att vi väntar på någon undergörare som ska agera. Vi behöver en ny fredsrörelse, en ny demokratirörelse och jämställdhetsrörelse. Där vi som lever i en demokrati lär ut och sprider det goda. För vi skriver år 2015, men i många delar av världen råder det medeltid med blodshämnd, förtryck och våld.

”Vad kan jag göra åt det?” tänker du. Jo, det ska jag tala om:

Om du är lärare, skitsamma vilket ämne du undervisar i, prata med barnen eller ungdomarna. Lär dem vad demokrati är, få dem att släppa blicken på datorn, surfplattan eller mobilen och förstå att det finns en värld därute som de ska leva i. Prata varje vecka om vad som händer i världen.

När terrordåden i Paris hade inträffat var det alldeles för många gymnasieungdomar som inte hade en aning om vad som hade hänt. Alldeles för få hade tittat på nyheterna eller pratat med någon vuxen om det.

Om du är förälder: Prata med dina ungar! Sitt inte och ät i varsitt rum. Sitt tillsammans runt bordet och prata om vad som händer i världen. Titta/lyssna på nyheterna tillsammans och ta er tid att prata med varandra. Inför en surffri dag/kväll då ni umgås och pratar. Alldeles för många av mina elever berättar att de sällan pratar med sina föräldrar.

Tillsammans är vi starka… eller hur var det?

Författare: monika_thormann@hotmail.com

Författare.