När slutar man vara invandrare?

När slutar man vara invandrare?

Det pratas mycket om invandrarungdomar hit och invandrarungdomar dit och jag undrar när man slutar att vara invandrare?

Om man är född i Sverige så vet man oftast inte så mycket om sitt ”hemland”. Man har gått på dagis i Sverige, gått i skola i Sverige, vidareutbildat sig i Sverige och jobbar förhoppningsvis i Sverige. I sitt s.k. hemland eller ens föräldrars hemland har man för det mesta aldrig bott. Man kanske besöker det någon vecka per år och man har förhoppningsvis lärt sig prata hemspråket, men oftast talar man det inte lika bra som svenska.

Man har lärt sig njuta av en del maträtter från ”hemlandet”, men man älskar helt säkert inte alla. Kanske känner man inte ens till alla.

Man känner förmodligen till fler svenska artister, idrottsstjärnor, författare och andra kändisar än från ”hemlandet” för man är ju i Sverige mest hela tiden. Inse det. Man är ju i Sverige mest hela tiden.

Mina föräldrar kom till Sverige när de var 17 och 21. Tänk dig själv! Hur mycket av ditt lands kultur har du med dig då? Det är i Sverige de har arbetat, bildat familj och blivit vuxna.

Och vi barn då? Jo, visst pratade vi hemspråket som barn och visst kan vi tala det fortfarande, men det är svenskan som sitter djupast. Vi har ju aldrig bott där i ”hemlandet” och därför vet vi heller inte allt om landet. Det finns förmodligen en eller annan svensk som bott och arbetat där som vet mer.

Och maten då? Jo, visst älskar jag vissa rätter som mamma lagat, men efter många år med en man från ett annat land har en och annan maträtt därifrån fastnat i min repertoar. För att inte tala om rätterna jag stött på när jag varit på semester. De förekommer nog oftare i mitt kök numera.

Så, när slutar man att vara invandrare?

 

 

Författare: monika_thormann@hotmail.com

Författare.