Den nya godsägaren, Expressen!

Förr i tiden var det godsägare, brukspatroner, grevar och baroner som tjänade pengar och arbetarna som slet ut sig. Så blev det så småningom krav på demokrati och jämlikhet. Fackförbund bildades och hela 1900-talet var en seger för den anställde arbetaren med bättre lön, semester, pensioner och sjukförmåner.

Man kan undra vad det blev av den där demokratin och jämlikheten? Dagens unga får sällan fast anställning utan ställer upp och jobbar när som helst vilket leder till mycket oregelbunden inkomst.

Om man är frilansfotograf och arbetar för Expressen blir man numera behandlad som forna tiders tjänstehjon. Tidningen ska kunna ringa in en fotograf vilken tid som helst på dygnet och fotografen vet aldrig hur många jobb den får per månad.  Nu vill tidningen inte heller betala för det!

VD:n för Bonnierkoncernen, Gunilla Herlitz tjänar 19 eller är det 29 miljoner / år, men är man frilansfotograf på Expressen får man på längre jobb sämre timlön än om man arbetar i en butik.

En fotograf jag talade med konstaterade att han har många års utbildning och lång erfarenhet som bildjournalist, men med det nya avtalet kommer han att tjäna lika lite som när han jobbade extra i en kiosk som tonåring.

Hur tänkte Expressens chefer nu? Enligt Dagens media har tidningen gått med vinst i tolv år, men vill inte betala för professionella bilder. Inte en rad har skrivits om det i tidningen. Och var finns solidariteten och det kritiska tänkandet hos tidningens journalister?

Expressen är inte bättre än forna tiders godsägare, snarare sämre. Och bravo alla frilansfotografer som vågar att protestera!

#Expressen

 

Författare: monika_thormann@hotmail.com

Författare.