När du tar leken på för stort allvar

Minns ni när ni lekte som barn? Röda och vita rosen? Burken? Kull? Kurra gömma? Gömma nyckel?

Ibland hör man människor säga att det är viktigt att leka även som vuxen. Och det kanske det är? Men när människor tar leken på för stort allvar och leken övergår till någon slags vuxenmobbning, är det inte roligt längre.

Visst har jag också varit med och arrangerat ett och annat ”practical  joke” ibland som att klistra orange lappar med bokstäverna HJÄLP under skorna på en brudgum, luftat cykeldäck, som barn slängt ettöres smällare in genom ett tvättstugefönster eller sätta plastfolie över toaletten. Men att år in och år ut utsätta människor för sånt är sjukt och borde vara straffbart.

Oftast vet man inte vem som står bakom ”lustigheten” eftersom arrangören föredrar att vara anonym. Det säger ju en hel del om dem och vilka de är; fega, osäkra (oftast män, men även en del kvinnor) och med låg självkänsla. MOD måste ju ändå vara att göra gott i en ond värld.

Om man som jag i många års tid blivit utsatt för att folk lägger uppiggande medel i mat och dryck så att sömn blir otänkbart, ändrar min cykelsadel, gömmer prov som jag rättat, gömmer laddare till mobilen, pajar min dammsugare femtioelva gånger plus en mängd arrangerade elevproblem som är så fåniga och uppenbart arrangerade att man nästan dör är man ganska less och undrar hur det står till med mänskligheten egentligen? Vem har något nöje av att jag inte kan sova och är sömnig dagen efter? Inte mina elever i alla fall. De får en trött lärare. Och när cykelsadeln ändrades var det ju jag som fick cykla på en sne sadel. För att inte tala om dammsugaren som pajade hur många gånger som helst. Varför gör någon så här? Vad försiggår egentligen i människors sjuka hjärnor? Tänk om alla la ner lika mycket energi på att förbättra världen istället?

Ofta håller människor som sabbar för andra ihop som i en klubb för inbördes beundran. De hyllar varandra i sina korkade dåd och beundrar varandra. Jag känner bara förakt.

Tillhör du dem som tror att du är rolig när du pyser luften ur någons cykeldäck utan att hen ser dig eller att du ska bli upphöjd på något sätt när du preparerar någons drink så att personen inte kan sova på flera dygn? Jag kan då upplysa dig om att du är en liten skit som inte alls fattat vad livet går ut på. Gå och släng dig i väggen om du ens klarar av det.

Och du som tyst ser på kan dra något gammalt över dig och sitta så resten av livet och skämmas.
 

Författare: monika_thormann@hotmail.com

Författare.