Svenskan blir huvudspråk i Sverige

I SvD står i dag att en språklagsutredning föreslår att svenskan blir huvudspråk i Sverige. Och jag som hade hoppats att tyskan skulle bli det eller varför inte ungerskan! 😉

Nu ska jag väl inte skämta om så allvarliga saker för enligt artikeln finns det i Sverige en oro för att engelskan ska ta över inte minst i den akademiska världen.

Enligt min kollega som undervisar i engelska är det dock ingen risk. Hon har hur många exempel som helst på vad främst elever skriver och säger som de tror är engelska, men i själva verket är svengelska och ganska ofta kommer hon skrattande till jobbet då hon hört någon politiker eller akademisk svensk som sagt något tokigt på engelska. Vad sägs om detta t.ex. : ”Dear friends, we are same guys as before, althougt we have lost our pricks.” (När Götabanken blev Gotabanken) ”Ladies and Gentlemen, welcome to the technical mess.” (Svensk politiker öppnar en internationell mässa) ”The skier took off with a tremendous fart.” (Sportkommentator kommenterar backhoppning) Vi svenskar är inte så duktiga på engelska som vi tror med andra ord. Bäst att hålla sig till svenskan då.

Författare: monika_thormann@hotmail.com

Författare.

3 reaktioner till “Svenskan blir huvudspråk i Sverige”

  1. Det finns dock ett par klassiska tyska citat på engelska med. Alla kommer väl ihåg Heinrich Lübkes ”Equal goes it loose” vid drottning Elizabeths besök i Bonn.

Kommentarer är stängda.