Nessie räddar på VM

 

Genom en tuff utbildning och mycket hård träning har Golden Retrievern, Nessie och hundföraren Ann- Marie Melin kvalificerat sig till VM i IPO-R, 29/6 – 3/7 i Belgien. De representerar Sverige som ett av två ekipage.

”Hundar som inte tycker att det bästa som finns är att hitta en människa fixar inte detta”, säger Ann-Marie Melin från Korsbo utanför Tierp. Hon har tävlat med olika hundar på brukshundstävlingar sedan 1983, men i räddningssammanhang har hon och Nessie bara tävlat i drygt ett år. Hon är en extremt social hund, Nessie, som älskar att hälsa på människor, bli klappad och kramad. Och det är nog just hennes intresse för människor som gör henne så lämplig att söka rätt på försvunna människor i rasmassor, tror Ann-Marie Melin.

Tävlingen utanför Bryssel har tre delar. Den viktigaste delen är ruinsök som ger maximalt 200 p. Då har Nessie 30 minuter på sig att söka av ett ruinområde för att hitta alla människor som döljer sig i rasmassorna. Nessie går lös, söker, står kvar och skäller när hon hittar någon. Ann-Marie ska därefter peka ut exakt var personen ligger efter Nessies markering. De andra delarna är lydnad och hinder och de ger max 50 p vardera.

Bosse Gustavsson med hunden Trix från Varberg är Sveriges andra ekipage på VM. De tävlar i ytsök där hunden ska finna gömda människor som döljer sig t.ex. under nedfallna träd, i tält eller i källare på ett område som är 400x100m.

Ann-Marie har utbildat Nessie till räddningshund genom Svenska Brukshundsklubben. Utbildningen var tuff; 11 ekipage startade kursen, men bara tre av dem fullföljde. ”Många hundar räcker inte till och klarar inte påfrestningarna”, säger Ann- Marie Melin.  ”De ska leta efter människor i jordbävningsdrabbade områden och då måste hunden ha ett psyke som klarar av det”, fortsätter hon.  Senast Sverige skickade ett räddningsteam till ett katastrofområde var för sju år sedan efter jordbävningen i Algeriet.  Möjligheten att söka efter människor på ”riktigt” är alltså inte så stor. Därför har Ann-Marie valt att tävla i IPO-R för att hålla Nessie i form.

Nessie som egentligen heter Vassruggens Unja Seljabrekka är en Golden Retriever av jaktstam. Hon är lite brunare och smalare än en vanlig Golden Retriever och otroligt glad. För bara en vecka sedan var hon och Ann-Marie på träningsläger i Polen. Där är det brandmännen som har hand om räddningshundarna och de tillhör också den internationella USAR-styrkan.  I Sverige kallas räddningshundar ibland in vid t.ex. jordskred. När E6:an rasade utanför Göteborg, 2006 och flera bilar låg nere i leran var det riskabelt för räddningspersonalen att ta sig dit. Då skickades räddningshundar ner för att markera var det fanns människor.

Till VM utanför Bryssel kommer 90 hundförare med sina hundar från hela Europa, Japan, Sydkorea och Argentina. ”Det ska bli intressant att se hur Nessie klarar sig i den konkurrensen”, avslutar Ann-Marie Melin.

Författare: monika_thormann@hotmail.com

Författare.