Genus och skäms på er ni som jobbar på Aftonbladet!

Så här i slutet på året är det kanske meningen att man ska sammanfatta det, knyta ihop säcken så att säga. Personligen har jag haft ett bra år, men vänner, en del resor och nyheter i mitt jobb (så jag äntligen fick använda hjärnan och inte bara gå på rutin). Tack för det! Bland annat har jag undervisat i ett för mig nytt ämne som heter mediakommunikation eller journalistik. Det har varit otroligt kul och givande för både mig och förhoppningsvis även för eleverna. En av övningarna som vi gjorde var att eleverna fick räkna hur många artiklar som handlade om män och hur många artiklar som var skrivna av män i en tidning. Slumpvis delade jag ut SvD, Expressen, DN och Aftonbladet till eleverna och så fick de räkna. Bara efter några minuter började en del elever hojta om att det var väldigt snedfördelat mellan könen och flera undrade om det inte fanns någon annan idrottsman att skriva om än Zlatan. För när vi sammanfattade vår kanske lite ovetenskapliga undersökning visade det sig att sportsidorna fortfarande dominerades av män. Det är män som skriver de flesta artiklarna och artiklarna handlar övervägande om män.

Lite förvånande var att Aftonbladet var klart värst. Där var 70 – 80% av alla artiklar i hela tidningen skivna av män och i lika stor utsträckning handlade de också om män. I ett nummer av Aftonblade fanns det på sportsidorna inte en enda rad om en kvinna. Några av mina manliga studenter reagerade också på vilka annonser som fanns i samband med sportartiklarna. Annonserna lockade om massage för män, dejting för män och annat som var snudd på pornografi. Det är verkligen intressant att Aftonbladet som ägs av Socialdemokraterna helt har tappat greppet när det gäller att vara en jämställd tidning. Jag menar partiet snackar ju väldigt mycket om jämställdhet och kritiserar gärna de andra partierna för att vara ojämställda, men det är som vanligt, mycket snack och lite verkstad.

Själv minns jag tiden som elitidrottare på 70-talet då vi tjejer skrev brev till Samaranch för att få fler damgrenar med på OS. Det känns som om inte mycket har hänt sedan dess faktiskt, tyvärr. Nåväl, det finns något att kämpa för ännu och det är väl inte så tokigt. För trots att jag sitter i soffan de här sista dagarna på året med en tung förkylning så piggnade jag faktiskt till när jag tänkte på Aftonbladets snedfördelning mellan könen. Så knyt näven nu de sista dagarna på året tjejer. Vår stämma behövs än.

Författare: monika_thormann@hotmail.com

Författare.

2 reaktioner till “Genus och skäms på er ni som jobbar på Aftonbladet!”

Kommentarer är stängda.