Recension av longingforlove.se

En fin recension av longingforlove.se i tidningen Bättre stadsdel Hägersten – Älvsjö den 5 maj 2022

Begåvad debutroman av Hägerstensförfattare om livslång erotisk vänskap

Man skulle ju kunna tro att den känsla som allra mest fyller läsaren av den nya romanen Longingforlove.se  (Ordalaget bokförlag) är just Longing for love. Längtan efter kärlek. Längtan efter livslång kärlek …

Det är nästan rätt.

För den romandebuterande Hägerstensbon Monika Thormann får verkligen mig som läsare att innerligt unna den femtioåriga frifräsiga, förnuftiga, flirtiga, feministiska frånskilda, frustrerade  storläsaren, Tinderdejtaren  och bibliotekarien (arbetsplats = Hornstull) Cecilia en bra manlig livskamrat.  Efter det långa äktenskapet med den ständigt otrogne islänningen Gisli är hon värd det. Efter alla bedrövliga dejter som följde på skilsmässan med Gisli som hon har de två härliga barnen med är hon verkligen värd det.

Ja, nog längtar Cecilia innerligt efter livslång erotisk vänskap med en frigjord men trogen man som gärna läser böcker (som hon gör) och sportar (som hon gör)  och är hyfsat snygg (Cecilia vet att hon är attraktiv)  och som älskar just henne. Vi hejar på henne!

Det är lätt att tycka om romanfiguren Cecilia (som har för vana/ovana att gärna citera Ebba Witt-Brattström och andra feminister). Vilken rolig läsning det är att få hänga med henne till Island,  där hon firar sin kära ex-svärmors sjuttioårsdag, och under en vecka före midsommar till den underbara sörmländska folkhögskolan Stensund.

På Stensund (som finns i verkligheten och drivs av Svenska Friskvårdsförbundet och är författaren Monika Thormanns favoritplats i världen) finns havsutsikt från en vedeldad bastu, kanotuthyrning, underbar mat, yoga, alkoholförbud samt massor av spännande kurser.

Ja, det som allra mest fyller mig som läsare av Longingforlove.se – det är längtan efter att ännu en gång få gå på en skrivarkurs på en vackert belägen folkhögskola. Gärna på Stensund.

I romanen har Monika Thormann (med sinne för dramatik) gett Cecilia något som inte är lika vanligt i verkligheten – lika många manliga som kvinnliga kurskamrater. Här finns såväl den norske vältränade kanotisten Eldar som den finske storsimmaren Jari med Star Wars-keps. Framför allt finns på Stensund den brunögde kursledaren och Augustprisvinnaren Ruben Gonzales. (I romanen får läsaren följa Cecilias handlingar och tankar i vartannat kapitel, i vartannat kapitel handlar det om Ruben som sörjer en förlorad kärlek).

Förutom att tänka på Eldar, Jarl och  Ruben – så chattar Cecilia med en litteraturintresserad August på longingforlove.se. Och mitt i allt detta erotiska trassel  så  – bravo Cecilia! och bravo kursledaren! – får jag som läsare lockande beskrivningar av allt som hör till en sommarkurs med inriktning skrivande = flödesskrivning i 5 minuter , “Walk-and-talk”, brainstorming. Det är underbart kul!

Bild: Alexander Donka

Ska jag klaga på något i romanen Longingforlove.se kanske det är att kvinnan Cecilia litet för ofta tvinnar en lock i sin slarviga knut och att jag inte delar författarens fascination för manliga hakor.

Men varför klaga – när jag hejdlöst njuter av denna begåvade debutroman om ensamhet, åtrå, dejting, feminism, Island, Stensunds folkhögskola i Sörmland, AA. Samt förnuft och känsla.

Författaren Monika Thormann har – inte förvånade för läsaren av debutromanen – nio SM-guldmedaljer i paddling. Hon har tidigare gett ut kapitelboken Kristine! och flera noveller.

På Stensund har hon gått många kurser och det var skrivarkursen år 2016 som gav fröet till debutromanen.

Longingforlove.se finns också som ljudbok.

lena

Text: Lena Kjersén Edman

Du prenumererar väl på Bättre stadsdel? Då bygger du samtidigt Hägersten-Älvsjös bästa nyhetsredaktion. Välkommen att prenumerera här.

Författare: monika_thormann@hotmail.com

Författare.