Semestern

Vad gör en lärare på sitt lov?

SEMESTERN

På påsklovet som andra i Sverige

kallar semester

åker kollegan och jag till Prag

 

Vi lär oss mycket om Kafka

tar oss in i en ortodox synagoga

 

finner GUD tillsammans med

kvinnor i lustiga hattar

medan vi kikar 

på männen

genom ett hål i väggen

 

Där inne står läckerbitarna

med RABBINEN

medan

kollegan och jag

låtsas att vi bär peruk

Vill du ha sex?

Efter en lång arbetsdag åkte kollegan och jag hem till mig för att ta igen oss. Medan kollegan beställer pizza på den lokala pizzerian älgar jag in på Konsum för att köpa några öl.

– 56 kronor, säger den ungen mannen i kassan.

Jag gräver fram en hundralapp. Känner på plånboken att den är överfylld med kronor och utbrister:

– Vill du ha sex?

Kronor tänker jag , men av någon jävla anledning säger jag det inte. Killen stirrar surt på mig, tittar sen ner medan jag pular ner sex enkronor i automaten. Jag får 50 kronor tillbaka utan att killen lyfter sin blick. Gubben framför mig stirrar dock intresserat på mig och medan jag packar ner ölen i väskan inser jag vad jag har sagt. Shit! Vad sa jag egentligen?

Bubblande av skratt ramlar jag in på pizzerian, berättar om mitt misstag för kollegan och pizzabagaren och så får vi oss ett behövligt gapflabb efter en lång och stressig arbetsdag i betygstider. Så kan det gå när hjärnan och munnen inte är synkade med varandra.

Allt handlar bara om pengar

Det pratas så mycket om att svensk skola ser till elevernas bästa i alla situationer. Vi som är inne i verksamheten vet att det bara är prat. Allt handlar bara om pengar! Vår skolledning hyr ut lokaler på skolan utan att kommunicera detta med personal eller elever. Money, money, money…. I protest har jag skrivit denna dikt:

Uppehållsrummet

Elevernas uppehållsrum på skolan

är uthyrt

Där huserar numera lärarnas veteranförening

 

Eleverna står och hänger i korridorerna

De har ingenstans att sitta 

de får stå

 

Minns rektorn inte när rasterna och kortspelet

var det bästa med skolan?

Och att sitta nära den där

killen som hade huvajacka

och ett leende som smälte smör?

 

 

 

Dikt om arbete

Att vara lärare i svenska på gymnasiet innebär att arbeta många helger. Har man elever i åk 1 och i åk 3 rättar man nationella prov i princip alla helger i maj. Det fick mig att skriva denna dikt:

Söndag

Nedanför min balkong

går de söndagslediga förbi

Själv sitter jag mellan högarna

och rättar

EU-valet och inkomsten?

Kan valet till EU-parlamentet påverka din inkomst? Nej, kanske inte direkt, men i det långa loppet kan det ha effekt. I vintras kontaktade jag lönekontoret i kommunen och begärde att få lönelistan för min arbetsplats. Det var en dyster läsning. Tre män på skolan hade de högsta lönerna. Många tusentals kronor mer än vi andra. I allmänhet tjänar män mer än kvinnor och tyvärr är det så att vi äldre lärare med erfarenhet på tjugofem eller trettio år tjänar nästan lika mycket som dem som bara jobbat i kanske fem år. Erfarenhet räknas bara i läraryrket om du är man. Om du undervisar i matematik, naturvetenskapliga ämne eller teknik och media tjänar du också mer än andra. Det fick mig att skriva den här dikten:

Begravningen

 

Med lönelistan i handen

hoppade lärarinnan från Västerbron

Obducenten sa att hon höll den hårt när man fann henne

Polisen frågar:

Var hon deprimerad?

Hade hon besvärligt med sin undervisning?

Var hon utfryst av kollegiet?

Vi skakar alla på våra huvuden.

När han sen nämner listan. Vet jag svaret:

Äldre kvinnlig lärare i svenska.

 

Man skulle kunna tro att hela skolan sörjde henne

Men på begravningen gick bara den pensionerade rödgardisten

och den enögde gamle städaren.

 

Vi andra fick inte ledigt.

 

 

 

Studiedagen

Många utanför skolans värld tror att vi lärare får gå på fortbildningskurser i ett. Om sanningen ska fram så är det inte ofta jag under mina trettiotvå år som lärare har fått gå på en kurs som kostat något. Att hitta gratisföreläsningar har jag blivit expert på och att söka stipendium. Många av mina kollegor och även jag, pluggar lite då och då vid sidan om arbetet (utan att få kompledigt) bara för att fylla på med nya kunskaper så att vi kan vara uppdaterade i våra ämnen. Ibland har vi studiedagar på skolan. Ofta ska vi lära av varandra. 😉

 

LÄRA AV VARANDRA

På studiedagen

samlas vi i aulan

Vi ska lära av varandra

Vi är professionella

 

Kollegan och jag

sätter oss i städskrubben

med en flaska vin

och hånglar

Toalettspring

Det pratas mycket om den finska skolan och i dagens SvD finns en artikel som bekräftar att lärarna har högre status i Finland. För några veckor sedan hade jag en lärarstudent. Hon var uppväxt i Finland och ganska chockad över att svenska ungdomar på gymnasiet kom till lektionerna utan böcker, pennor, papper eller datorer. Något som hon också reagerade över var att de utan lov bara sprang ut och när hon frågade vart de skulle gå svarade de att de skulle på toaletten. Är inte rasterna till för det? undrade hon. Jag berättade att eleverna ibland inte har någon rast eftersom de går på en stor skola och måste förflytta sig mellan salar som ligger långt i från varandra. Dessutom finns det inte toaletter i alla korridorer. Vi kom fram till att det är lite dålig planering i svensk skola. Schemaläggaren är oftast så besatt av att salarna ska vara belagda hela tiden så det där med ett bra planerat och pedagogiskt genomtänkt schema för elever och lärare oftast kommer i andra hand. I alla fall så skrev jag denna dikt:

 

Vad är det för fel på svenska elever?

säger den finska lärarstudenten

och undrar om det sprids 

ett måstekissavarendatimmevirus

i svensk skola

 

De kan aldrig bli lärare

På min korta lunch

väljer jag

Kissa eller äta?

SKOLPENGEN

Jag blir alltid lika förvånad när jag talar med människor som inte jobbar i skolans värld. De har en bild av skolan som inte alls stämmer med verkligheten. I alla fall inte min. Det finns de som fortfarande tror att elever blir relegerade från gymnasiet när de skolkar mycket eller misssköter sig på annat sätt.

Det de kanske inte tänker på är att vi på skolorna har något som kallas skolpeng. Vi får betalt för varje elev. Detta gör att skolorna till varje pris vill behålla elever. Annars förlorar vi ju pengar. Ibland kan det bli så absurt att skolan kämpar för att behålla en elev som inte alls platsar medan duktiga elever flyr. Det fick mig att skriva denna dikt:

 

SKOLPENGEN

 

Det står en skolpeng

bakom skolan och säljer hasch

 

Platsar inte i klassrummet

 

Häromdagen röjde han i matsalen

hög som ett hus

 

Mentorn vill skriva ut honom

Ledningen säger NEJ

 

En viktig skolpeng som säljer hasch

Ny dikt om Skolverket

I dag hade vi städdag på gården där jag bor. Jag talade med en granne som jobbar på Skolverket. Jag har också jobbat där i en månad en gång i tiden. Därför publicerar jag den här dikten.

En hemlig väg till PISA?

Skolverket – skolans Fort Knox

Väntar på att bli insläppt

Väntar på att bli utsläppt

Finns det ett samarbete med SÄPO eller rent av FBI?

Ruvar de på:

Juveler?

Guldtackor?

eller

En hemlig väg till PISA?